Vastaps az Operettszínházban

2024.04.14. 19:36

Újra felkerült a Balaton az ország néptáncos térképére. 

„Vastaps az Operettszínházban a telt házas közönségtől – ilyet a jelenlegi balatonos táncosok nem élhettek még át, hiszen legutóbb csaknem 30 éve szerepelt az együttes az ország legjelentősebb amatőr néptáncos seregszemléjén, az antológián” – mondta a Siófoki Híreknek Fodor Janka és Csuti Péter, a Balaton Táncegyüttes két művészeti vezetője. A tavalyi év legjobbnak ítélt 13 koreográfiája került az Operettszínház színpadára egy szakmai bíráló bizottság válogatását követően, köztük a Balaton művészeti vezetőinek koreográfiája, a Táncképek a kárpátaljai Nagydobronyból. A Néptáncantológián a békéscsabai szólótáncfesztivál díjazottjai is felléptek, színre került tehát a mai amatőr néptánc teljes palettája.

„Közösségi élménynek sem volt utolsó és felemelő érzés, hogy az ország legjobb amatőr együttesei között szerepelhettünk; a szakma elismerését nem csak a produkciónk vívta ki, hanem az is, hogy láthatóan igen egységes, jó közösséget alkot a jelenlegi Balaton Táncegyüttes” – így Csuti Péter. Fodor Janka azt emelte ki: azért is örömteli, hogy újra van Siófokon egy ilyen színvonalú együttes és hogy ezáltal visszakerültek az ország néptáncos térképre, mert a Dunántúlon egyre kevesebb a meghatározó néptáncos alakulat. A művészeti vezetők hangsúlyozták: az operettszínházi produkcióval – amire Siófokról is sokan voltak kíváncsiak – megkoronázták tavalyi, jubileumi évüket és feltöltődve vágnak neki az idei feladataiknak.

„Öt éve nehéz időszakban vettük át Péterrel az együttest, mely nagyon jó alapokat kapott, köszönhetően korábbi mestereinknek – emlékeztetett Fodor Janka. – A múltat tisztelve, de a saját elképzelésünk alapján építkezünk azóta. A korábbiaknál nagyobb létszám annak is köszönhető, hogy az utánpótlás ma már folyamatos, a Művészeti Iskolából kikerülő fiatalok alkotják a bázist, de például a szenior együttesből is „reaktiváltunk” egy-két táncost.”

S a Balaton ma már tart ott (tavaly ugye a kiemelt nívódíj, legutóbb pedig a meghívás a néptáncantológiára), hogy az elismerések mellett kritikákat is kapjon, de ezek ahogyan a művészetivezető-páros fogalmazott, őket inkább ösztönzik, motiválják a munkára. „A kritikákból is lehet építkezni – állapította meg Csuti Péter. – A valódi erőt adó visszajelzések persze az elismerések, vagy az, amit például a táncosaink szemében láttunk az operettszínházi fellépés előtt és utána is. Az azt mutatja nekünk, hogy megéri a befektetett munka, hogy jó az irány.”

A tavalyi sűrű év, a rekord számú fellépés után most egy csendesebb, műhelymunkásabb év jön, a további közösségépítés jegyében – tudtuk meg Jankától és Pétertől. Elkezdték például a felnőtt néptáncoktatást, az első alkalomra örvendetesen sokan jelentkeztek. Május 4-én pedig megtartják az első balatonos családi napot, mely nyitott, egész napos rendezvény lesz a Civil Házban táncházzal, kísérőzenekaruk, a Tarsoly együttes lemezbemutató koncertjével. 

...

Apáti János zeneszerző, zenekarvezető, Siófok díszpolgára a jazz mellett valami egészen újba kezdett: a Balaton Táncegyüttes egyik alapítójának, koreográfusának, Együd Árpádnak (akivel együtt dolgoztak, amikor Apáti az együttest kísérő zenekar tagja volt) a népdalgyűjtéseit írja át zongorára.

 

F. I.

 

 

(A Siófoki Hírek áprilisi számában megjelent cikk).