Kétezer kilométernyire „védték a hazát”

2024.01.13. 15:13

A doni áldozatokra emlékeztünk. 

Siófokiak is meghaltak a második világháborúban, siófokiak is maradtak a Donnál. Rájuk, valamennyi hősre, de ezúttal elsősorban a doni áttörés áldozataira emlékeztünk Siófok második világháborús emlékművénél, a Fő utcai plébániatemplom mellett.

Kevesen voltunk, maroknyian. Lampért Gábor evangélikus lelkész arról beszélt, talán sokan a járókelők közül azt sem tudják, mivégre állunk itt. Civilek szervezték a megemlékezést; hagyományteremtésül, akár csak tavaly, a hősök napján, akkor a fő téri első világháborús mementónál.

Dr. Lengyel Róbert polgármester arra emlékeztetett: amikor 1942-ben a németek azt követelték, a csatlós államok nyújtsanak segítséget a keleti fronton harcoló alakulataiknak, Horthyék kutyaszorítóba kerültek; el kellett dönteni, maradunk-e német csatlósállam, vagy ellenséget csinálunk Hitlerből…Végül egy teljes magyar hadsereg ment a keleti frontra, a munkaszolgálatosokkal együtt nagyjából 250 ezren. A Don-kanyarnál a rettenetes orosz télben 1943. január 11-én az oroszok röplapokkal terítették meg a magyar frontvonalat, az írták, nektek a Kárpátoknál kéne védeni a hazátokat, nem onnan 2000 kilométerre hadakozni… Január 12-én megindult a orosz offenzíva, 13-án estig az utolsó magyar egység is elesett, a becslések szerint 120-130 ezer magyar katona és munkaszolgálatos fagyott meg, esett el, halt bele betegségbe, vagy került szovjet fogságba.

Kiss László művelődésiközpont-igazgató Radnóti Miklós Hetedik eclogáját szavalta (1944-ben írta a költő, a fogolytáborban), közreműködött a férfidalkör.

Varga Imre fej, láb és kar nélkül hazafelé menetelő katonái, a Fő tér egyik sarkában álló Mementó című szobor is a második magyar hadseregnek állít emléket.

 

 

F. I.

...

 

További képek a Siófoki Hírek Facebook-oldalán:

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02XhXCSouACWxX1PaJ57Nwmy2kK4e7egvcDV3aGDM5Zq2838asFxPJfBdoVFzTjS8Jl&id=100024924971646