Füzi néni, a főszabász és a 100 éves dalkörzászló

2024.02.08. 13:08

A siófokiak adták össze a helytörténeti kiállítás anyagát. 

Tudták önök, hogy hol kezdte meg működését a gyors- és gépíró iskola, mielőtt a gimnáziumban kapott volna helyet? Ha eléggé régóta siófokiak, akkor még emlékezhetnek rá: a Kossuth Lajos utcában. Ha fiatalabbak, akkor meg rácsodálkozhatnak a régi Siófok képeire, a Sió és a Széchenyi utca parasztházaira, a valahai Siófok falura, a várossá válást követő rohamtempójú, bontásokkal és építésekkel járó átalakulásra. Helytörténeti értékű dokumentumok (fotók, tárgyak, családi ereklyék) százait kapta a könyvtár helyi lakosoktól a várossá válás 55. évfordulójához kapcsolódó tavalyi felhívásra, és a beérkezett anyagból most kiállítást nyitottak.

Egész családtörténetek elevenednek meg a tárlókban, a kiállított dokumentumok által: Nemzeti Segély-tagsági könyv, párttagkönyv, munkakönyv, földművesszövetkezeti részjegykönyv, iparigazolvány, televízióengedély 1962-ből (50 forint havi előfizetési díj ellenében vált jogosulttá valaki a készülék üzemeltetésére), lakásba be- és kijelentő lap, himlőoltási és újraoltási bizonyítvány a 30-as évekből. Gál József Sándor molnártanonc segédlevele 1949-ből, bizonyítvány Szabó Jenő kiliti gazdálkodó 1946-47-es beszolgáltatási kötelezettségének teljesítéséről (egy darab szarvasmarha, 404 kiló), a magyar királyi honvéd állomásparancsnokság felszólítása 1944-ből, hogy a Kossuth utcába beszállásolt úr lakásában idegen nem tartózkodhat. Egy-egy képen szüreti bál a Fő téren (1933), a háziipari szövetkezet varrónői Füzi nénivel, a főszabásszal (1969), s egy komplett gyűjtemény Faragó Ákos elfeledett siófoki festőművészről és grafikusról, ami zömmel Deák István nyugállományú hajóskapitány kutakodásának eredménye; érdekessége, hogy a művész 1951-ben lerajzolta Deák Istvánt és ez is a kiállításon látható. A férfi dalkör relikviái valódi kuriózumok: a száz esztendőt megélt zászlajuk épp úgy, mint az első, 1876-os alapszabályuk másolata.

„Jó néhányan hozták be a régi családi fotókat azzal, hogy a könyvtár gyűjteményében jobb helyük lesz – mondta a Siófoki Híreknek Csizmadia Tünde, az intézmény helytörténész könyvtárosa, akit, ahogyan megírtuk, kollégái tavaly az év somogyi könyvtárosának választottak. – Ilyen dokumentumokat bármikor szívesen fogadunk, a tavalyi felhívásunkra beérkezett képekből pedig számosat megosztunk a könyvtár Facebook-oldalának Múltidéző rovatában is.”

Az Egy település évszázada című helytörténeti kiállítás pedig február 29-ig látható a könyvtár olvasótermében.

 

F. I.

 

Fotók:

A mai Szűcs és a Sió utcák kereszteződése anno

Dalkör-relikviák

Faragó Ákos, az elfeledett festő és grafikus

 

További képek a Siófoki Hírek Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0yeTAKZA1GkzYQRVHo6c9qxnQzJs7zxEL7xnuyam4hTHPUPtGsr6dqZbAVswaxh1Ll&id=100024924971646