Covida és Covidus

2024.05.20. 15:03

Ragály - 2019. 

Az alkotás gyógyír a léleknek, gyógyszer helyett, s az alkotót és az olvasót is gyógyítja – így vezette fel Gróf Tamás Ákos helyi költő a Ragály – 2019 antológia siófoki bemutatóját. A Magyar Orvos Írók és Képzőművészek Körének tagjai írták, festették, szőtték, fotózták, faragták ki magukból a Covid-járvány során átélteket. „Nem túlzás, rettenetes helyzet volt, s ki írjon róla, ha nem azok, akik az első vonalban voltak, s akik persze életben maradtak” – mondta a siófoki könyvtárban tartott könyvbemutatón Misz Írisz, a kör elnöke, arra is utalva: a szervezet a Covid és a poszt Covid következtében 4 orvoskollégát veszített el. „A 2019-es világjárványra mi, orvosok sem voltunk felkészülve – folytatta az elnök. – Száz éve, a spanyolnátha-járvány volt az utolsó, azt hittük, már legyőztük a világjárványokat. Éppen ezért aggodalommal, riadalommal figyeltük az első, nagyon beteg embereket. Nem ismertük a vírust, fegyvertelenek, eszköztelenek voltunk vele szemben. Másfél évig, amíg ki nem jött az első vakcina, akár csak a háborúban, hallgattak a múzsák, de közben tele voltunk mondanivalóval. Egy víruscsendes időszakban jöttünk össze és határoztuk el: kiírjuk, kifestjük magunkból, megörökítve ezt a rettenetes időszakot az utókor számára.”

Az antológia mind a 22 alkotásának beszédes a címe. Covida és Covidus – humor és tragédia egyszerre jelenik meg ebben a prózában. A kör siófoki tagja, Völgyi Ildikó orvos, író, költő, akinek már három verseskötete jelent meg, Iszonyat címmel szedte versbe Covid-emlékeit; betegek szenvedéseit, imáit. Ostoba emberek balladája, Sorok a szenvedésről, A karantén, Frontvonalban, Víruscunami, A veszély himnusza – sorjáznak a címek a kötetben, s még két festménycím: Viharfelhők, A remény pillangói. „Nem annyira fekete ez a kötet, az életigenlés üt át rajta, a szerzők az élet szépségeit és színeit is meglátták – állapította meg Brenyó József kiadó, szerkesztő. – Az élni akarást mutatja az is, hogy a végén viccgyűjteménnyel találkozik az olvasó. ”

Ahogyan Misz Írisz mondta, „mert túl a borzalmon nevetve könnyebb, életben maradni is.”

Nem ment könnyen a jövőre 50 éves orvosíró- és képzőművész kör indulása – idézte fel az elnök. „Orvosok és még művészkednek is? Ezt veszélyesnek vélte a hatalom és 20 év telt el, mire nagy nehezen megalakult a szervezet 1975-ben, amiben nagy segítséget nyújtott az orvostörténeti intézet akkori vezetője, Antall József, a későbbi miniszterelnök”…

A siófoki könyvtár is kapott egy Covid-ihlette alkotást, egy festményt, s természetesen a Ragály – 2019 antológia is megtalálható immár a gyűjteményükben.

 

F. I.

...

További képek a Siófoki Hírek Facebook-oldalán:

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02MhFVKfZU6U3rFs7D44WzzrMNA974T6LBkdtpZ5Hs6K88RvXphrcwutpogT3PUj6sl&id=100024924971646