„A szociális munkás nem az utcát söpri”

2024.03.10. 10:52

Elkeseredett hangú Facebook-posztot tett közzé a siófoki szolgálat vezetője. 

„A gyermekvédelmi rendszer haldoklik” – írta elkeseredett hangú posztjában a Facebookon Moher Istvánné, a siófoki gondozási központ család- és gyermekjóléti szolgálatának vezetője akkor, amikor egy újabb tapasztalt kollégája mondott föl az anyagi és szakmai megbecsülés hiánya miatt.

Ahogyan a 28 éve a szakmában tevékenykedő siófoki vezető mondta a Siófoki Hírek megkeresésére: a probléma rendszerszintű, országos jelenség. „Egyre égetőbb a szakemberhiány, a fiatalok számára nem vonzó a pálya, az utóbbi 5 évben egyetlen pályakezdő, szociális diplomával rendelkező fiatal sem jelentkezett az akár több hónapon keresztül meghirdetett álláshelyekre. A szociális területen belül az alapellátás a legrosszabbul fizetett. Egy 10 éve a területen dolgozó szakember havi 250-280 ezer forintot visz haza a szociális bérpótlékkal együtt, amely azonban nem épül be a bérbe, így bármikor megszüntethető. Nem csoda, ha egyre többen adják fel életük álmát, és hagyják el a pályát, mert nem tudják azt mondani a gyereküknek, hogy nem tudom megvenni, nincs rá keret. Hasonlóan alacsony szintű a szakmai megbecsülésünk is. Sokaknak fogalmuk sincs, mi az, hogy szociális munkás. Van, aki azt hiszi, mi is közmunkások vagyunk és az utcát seperjük. Ezzel szemben speciális végzettség szükségeltetik és többlépcsős alkalmassági teszt után lehet csak bekerülni hozzánk. Siófokon jelenleg még több jól képzett szakember várja a klienseket. Számos régióban ennél is nagyobb a szakemberhiány; ahogy a pedagógusoknál vagy az egészségügyi dolgozóknál, a legtöbbjüket itt is a hivatástudat tartja csak a pályán.”

...

A család- és gyermekvédelem területén a szociális alapellátás egyik formája a prevenciós (megelőző) tevékenységet végző települési szintű szolgálat, ahol családsegítők végzik munkájukat, működtetik a gyermekvédelmi jelzőrendszert. A másik a járási szintű központ (a siófoki járáshoz 24 település tartozik), itt megelőző tevékenység folyik, valamint egyéb speciális szolgáltatásokkal állnak az ügyfelek rendelkezésére az esetmenedzserek, tanácsadók. Ezek az úgynevezett személyes gondoskodásbeli szolgáltatások ingyenesek, ilyen például a pár- és családterápia, szülőkonzultáció, pszichológiai, -addiktológiai és- jogi tanácsadás, szociális iskolai segítés, mediáció. A szolgáltatásokat időpont-egyeztetés után bárki igénybe veheti a járás egész területén.

A szakellátás a családból kiemelt gyermekek lakó-, nevelő-, vagy átmeneti otthonos ellátását jelenti. A siófoki járás területén ilyen létesítmény nincs.

„A speciális szolgáltatások jól kihasználtak Siófokon, a csoportterápiára már jóval kisebb érdeklődés mutatkozott eddig, de egy beadás előtt álló pályázat révén ezt is erősíteni szeretnénk – folytatta Moher Istvánné. – Azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi időben megváltozott az ügyfélkör. Régebben élelmiszer-, ruha-, vagy bútoradományra volt a legnagyobb igény, ma inkább lelki, mentális problémákkal keresnek fel bennünket (új jelenség ugyancsak országos szinten a 11-12 évesek alkohol- és egyéb függősége). Nagyon fontos volna több pszichológus alkalmazása már az általános iskolákban, de akár az óvodákban is. A lelki állapot hatással van a fizikai egészségünkre is, különböző népbetegségeket előzhetnénk meg a megfelelő pszichés és mentális ellátással. Változik, romlik a kliensekkel való együttműködés is. Egyre nehezebb velük, sokan fenyegetőznek, mi viszont eszköztelenek vagyunk. Az elmúlt 28 évben számos változást éltem meg a gyermekvédelemben, voltak különböző törvénymódosítások, a legfontosabb azonban az erkölcsi és anyagi megbecsülés, vagyis a béremelés volna és hogy a szakemberek minél több és jobb képzést kaphassanak.”

Február végén tartották Siófokon is az évenként szokásos települési tanácskozást (képünkön), melyre a szociális jelzőrendszer tagjai kaptak meghívást. Erről azt mondta a helyi család- és gyermekjóléti központ vezetője: „Döcögősen működik a jelzőrendszer is, aminek nem csak például a rendőrség, az egészségügyi intézmények és az iskolák a tagjai, hanem gyakorlatilag mindenki. Aki például a szomszédjában olyasmit tapasztal, hogy a beavatkozásunkra lenne szükség, az akár anonim módon is jelezheti ezt felénk, de egy telefon nem elég, írásban kérjük. Egy ilyen jelzőrendszeres települési tanácskozásra sokakat meghívunk, de örülünk, ha a harmaduk-negyedük eljön; ők azok, akik nem csak ismerik, gyakorolják is jelzőrendszeri kötelezettségeiket…”

Most, hogy (a köztársasági elnök lemondásához vezető botrány nyomán) országos figyelem irányult a gyermekvédelemre, a szakemberek abban bíznak, hogy talán jobban meghallják az ő hangjukat is a döntéshozók...

 

F. I.

 

/ A Siófoki Hírek márciusi számában megjelent cikk.