Dr. Farkas Sándor Sárkeresztúron született 1939. május 11-én.

Általános iskolai tanulmányait szülőfalujában és Balatonbogláron végezte.

A Siófoki Perczel Mór Gimnáziumban érettségizett 1957-ben.

A Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett 1963-ban orvosi diplomát.

Első munkahelye az Egyetem I.sz. Sebészeti Klinikája volt, ahol 1980-ig dolgozott előbb gyakornoki, majd tanársegédi, végül adjunktusi beosztásban.

A gyógyító munka mellett részt vett az orvostanhallgatók oktatásában és a klinikán folyó tudományos kutató munkában. Előbb általános sebészetből, majd anaesthesiológia-intenzív therápiából, végül traumatológiából szerzett szakképesítést.

„Az akut pancreatitis pathogenezisében szereplő tényezők hatása a hasnyálmirigy-szövet pH-jára” című értekezését 1980-ban védte meg, és ennek eredményeként elnyerte „Az Orvostudományok Kandidátusa” – tudományos fokozatot.

1980. október 1-től a Siófoki Kórház Sebészeti Osztályának vezetője lett.

Két évtizedes vezetői tevékenysége során a komplex üdülőhelyi feladatokhoz elégtelen méretű osztály ágyszámában és személyzeti ellátottságában gyarapodott, ütőképes részlegek – traumatológia, urológia, szeptikus részleg, szubintenzív szoba – kerültek kialakításra, a sebészeti járóbeteg rendelés elkülönült a fekvőbeteg osztálytól (később ez a rendelés lett a Sürgősségi Osztály alapja), új műtéti eljárásokat honosítottak meg – többek között a laparoszkópos sebészeti műtéteket.

A Siófoki Sebészeti Osztályon alkalmaztak először Magyarországon nyitott kezelést gennyes hashártyagyulladásban, és elsők között végeztek vendégnyílás készítése nélkül műtétet elzáródást okozó vastagbél daganat miatt.

Az osztályon folyó tudományos munka eredményeként az osztály orvosai és szakdolgozói 116 tudományos előadást tartottak hazai és határon túli fórumokon, illetve 19 dolgozatuk jelent meg különböző folyóiratokban.

Munkatársai és tanítványai közül többen értek el jelentős szakmai sikereket helyben és az ország más intézeteiben.

2001-ben saját kérésére nyugdíjazták, de hivatásától nem szakadt el, így több, mint másfél évtizede vesz részt asszisztensként ellenszolgáltatás nélkül volt osztálya műtéteiben.

2001 szeptemberétől hét éven át oktatott „Táplálkozástudomány”-t a Kodolányi János Főiskola Siófoki Intézetében.

1994-től három cikluson át volt önkormányzati képviselő, 2002-2006 között az Etikai Bizottság vezetője.

Egyik legkövetkezetesebb szószólója volt a siófoki felsőfokú oktatás megteremtésének és a városközpont sétálóutcává alakításának. Javaslatára került jelenlegi helyén felépítésre a Gondozási Központ. Területi képviselői tevékenységének köszönhető a fokihegyi lakótelep első figurális köztéri szobra: a Varga Imre által készített Krúdy mellszobor.

Indítványára döntött a Képviselőtestület arról, hogy létre kell hozni a városban élő és itt dolgozó tudományos kutatók és jelentős művészek közös szervezetét. Ennek eredményeként alakult meg 2005-ben Varga Imre szobrászművész elnökletével a Siófoki Alkotók Köre, röviden SAK, melynek operatív irányítását – alelnöki tisztségében – kezdetektől ellátja. A SAK tagjai jelentős tudományos és művészeti produktumokkal öregbítették és öregbítik Siófok hírnevét.

A terület önkormányzati képviselőjeként alapította meg a kilencvenes évek végén a Fokihegyi Egyesületet, melyben több éven át az elnöki tisztséget is betöltötte. Kezdeményezésére került megrendezésre a „Fokihegyi Sportnap”, amely ma is jeles városi sporteseménynek számít.

Gyermekkora óta sportol, a Siófoki Bányász színeiben versenyző csapat tagjaként több országos egyesületi bajnokságot nyert, siófoki diákként egyéniben 1957-ben Somogy Megye tornász bajnoka volt. Jelenleg is rendszeresen túrázik, elsők között járta végig az úgynevezett „Kék Kör” útvonalát. Hazai, alpesi és erdélyi útjainak tapasztalatairól számos előadást tartott Siófokon és a környéken, több cikke jelent meg különböző turisztikai folyóiratokban.

Elsősorban gyógyítóként megélt események képezik a magvát 2017-ben megjelent „Köpenyben és maszkban – Pillanatképek egy sebészorvos életéből” című novelláskötetének. Az elmúlt hetekben került a könyvesboltokba „Nagy hegyeknek ormán” – Erdély peremén címet viselő második könyve, melyben saját élményeinek leírását ötvözi magashegyi túrázóknak szóló tanácsokkal, valamint irodalmi és történelmi utalásokkal.

Dr. Farkas Sándor kitüntetései:

„Pro Universitate” –ezüst fokozat. Pécs.1980.

Siófoki Kórház „Semmelweis” emlékplakett 2001

„Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt” 2007

„Siófokért” emlékplakett 2007

„40 éves városért” – kitüntetés 2008

„A 150 éves fürdőért – a 45 éves városért” kitüntetés