A Magyar Televízió nyugalmazott zenei szerkesztője, rendezője, Lengyelfi Miklós 1930. február 7-én született Sopronban. Középiskolai tanulmányait a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban végezte, majd diplomáját az Eötvös Lóránd Tudományegyetem bölcsészkarán, muzeológiai szakon szerezte. Másoddiplomáját a Színművészeti Főiskola drámatörténet-dramaturgiai szakon szerezte meg.  Hivatásos táncos az Állami Népi Együttesben, később óraadó tanár az Állami Balettintézetben. A Népművelési Minisztérium főelőadója, tudományos munkatárs, később az Országos Rendezői Iroda dramaturgja. 1964-től nyugdíjazásáig, 1995-ig szerkesztő, rovatvezető, szerkesztőségvezető, rendező volt a Magyar Televízióban.

A televíziónál eltöltött 33 év alatt másfélezernél több szórakoztató-zenei, zenei dokumentum műsort, zenei versenyt, vetélkedőt készített a népzene, a cigányzene és magyar nóta, az operett, a sanzon, a könnyűzene műfajában. Legismertebb műsorai, a „Röpülj páva”, a” Nyílik a rózsa”, a Vasárnapi muzsika”. Tizenöt magyar nóta CD-nek volt szerkesztője, illetve zenei rendezője.

Operettműsorai közül kiemelkedő volt a Kálmán Imre születésének 100. évfordulójára készül 12 országnak közvetített élő műsor, valamint a siófoki szabadtéri színpadon felvett Kálmán Imre műsorok. Számos folyóiratban, napilapban publikált, köztük az Új Balaton c. folyóiratban, melynek munkatársa is volt a lap megszűnéséig. Több könyve is megjelent, számos kitüntetés birtokosa, többek között Kiváló Népművelő, Erkel díj, Béres Ferenc emlékplakett, Cselényi gyűrű, többször kapott televíziós nívódíjat, Kálmán Imre emlékplakettet.

A 70-es évek második felében az akkori Dél-balatoni Kulturális Központ művészeti igazgatója volt másfél évig. 1990-ben a város önkormányzata Kálmán Imre alapítványt hozott létre a Kálmán hagyományok ápolására, és Siófokot az operett fővárosává kívánták fejleszteni. Az alapítvány kuratóriumának elnökévé Lengyelfi Miklóst választották. A város és a Magyar Televízió együttműködése révén több városi rendezvény, illetve több televíziós produkció jött létre

Siófokon, szülei házában töltötte fiatalkori éveit, majd 1998-tól feleségével visszaköltözött Siófokra a szülői házba. 2002. őszétől a siófoki Dél-balatoni Kulturális Központ Irodalmi színpadát is vezette.                                                                                                               

Lengyelfi Miklós alapításától tagja a Siófoki Alkotók Körének és 2020-óta a siófoki Értéktár Bizottság elnöke. Írásai jelennek meg a Siófoki Hírek c. városi magazinban, ahol a Kálmán Imre évforduló kapcsán visszaemlékezéseit olvashatjuk.

Díszpolgári címét 2022-ben kapta.