Dr. Dudás Károly Székesfehérváron született 1952. szeptember 27-én. Szülei Balatonkilitin éltek, így születésétől kezdve Ő is itt élt, itt járt általános iskolába, majd középiskolai tanulmányait Siófokon, a Perczel Mór Gimnáziumban végezte. Később közgazdasági szakközépiskolában is érettségit tett. Moszkvában tanult, ahol jogászi végzettséget szerzett, doktori címét az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerezte meg. 1979-ben került a Siófoki Rendőrkapitányságra, ahol járőr, nyomozó és parancsnoki beosztásokban dolgozott, majd nyugállományba vonulásáig az önkormányzat közterület-felügyeletének vezetőjeként tevékenykedett.

Húszéves rendőri pályafutása során rengeteg humoros, szívet melengető vagy épp szívszorító esete volt. Internetes blogján kezdte felidézni régi emlékeit. Írásaiban, történeteiben sok a humor, és mindig van egy csattanó.

Gyermekkorától kezdve érdekelte szűkebb környezete, Balatonkiliti története, minden, ami a településen történt. Komoly gyűjtőmunkát végzett, melyet novelláskötetekben jelenített meg, írta meg a történeteket „Szülőföldünk Kiliti”, majd „Kilitiről szeretettel Kilitiek tollából” címmel. A 2010-ben és 2014-ben készült művek közül az utóbbit Siófokon a könyvtárban is bemutatták.

Minden szabadidejét Kiliti történetének kutatására és közszemlére bocsátására fordította. Ádám fiával kezdett kutakodni régi kiliti képek, emlékek után, majd ezeket feltették a Facebook elődjére, az iwiw-re. Később weboldaluk is lett, a Balatonkiliti gyermekei, majd Dudás Károly hozta létre a Balatonkiliti ölelésében elnevezésű Facebook-oldalt, ahová a képek mellé már történeteket is írt, Kilitiben élő, vagy élt polgárokról, családokról, a Csőri-dombról, Bögöcséről, a Széki-rétről, a Nagyvízről, a kiserdőről, Papkutáról, vagy éppen Kiliti vén jegenyefáiról. A közösségi médiából hobbi lett nyugdíjas éveire, ami mindennapi elfoglaltságot jelentett számára. Kérés nélkül is kapta a régi kiliti fotókat, melyeket közkinccsé tett.  Digitalizált képeit átadta a városi könyvtárnak is, hogy megőrizhessék az utókornak.

Munkássága kiemelt értékű helytörténeti munka. Mint lokálpatrióta író nem arra törekedett, hogy egy-egy történetből novellaszerű írásokat faragjon, hiszen azokból a visszaemlékezők által elmondott, már feledésbe merült eseményeket ismerhetünk meg.

Az emlékezés tudományos változatát meghagyta a hozzáértőknek, ő a helyben élők szájról-szájra járó történeteit jegyezte le, kívánta továbbadni, maradandóvá tenni.   

Három kisregénye is megjelent, de még öt könyvre való kiadatlan anyagot is az utókorra hagyott.

Elmondható, hogy Dr. Dudás Károly Siófok város és szűkebb hazája Balatonkiliti számára maradandót alkotott. Írói, helytörténészi munkássága immár része Siófok Város Értéktárának is. Siófok Város Képviselő-testülete róla nevezte el idén októberben az egykori katolikus iskolából kialakított Vendégházat.

Díszpolgári címét 2022-ben kapta.