Petőfi csontjai sportszatyorban, a szkíták és a Covid: kettőskereszt-megemlékezés a Civil Házban

2023.11.26. 22:48

Szkíta őseink, a kettős kereszt, Petőfi csontjai és a Covid – évszázadokat, sőt, évezredeket fogott át a Civilek a Nemzetért Egyesület rendezvénye a városnap „előestéjén”, kettőskereszt-állításuk kilencedik évfordulóján.

 

„Adományokból kilenc éve állítottuk az apostoli kettős keresztet, ősi jelképünket, elődeink nyughelyén” – emlékeztetett Horváth János, a rendező egyesület elnöke, hozzátéve: rendezvényük több városi civil szervezet együttműködésével jött létre. Majd arról is beszélt: rejtélyes módon megmaradt nép a magyar, ahogyan Molnár V. József is írta, örökölve egy, az ősi görög-római civilizáció előtti jelentős kultúra nyelvét, írását, hitvilágát, népénekeit. S ez a kultúra a szkíta, vagy ha úgy tetszik székely, sumér, pártus, hun. „A székely-magyar rovásírás egyik összetett betűje a gyé, ami egy kettős kereszt” – így Horváth János.

A 200 éve született Petőfi Sándorról többen is megemlékeztek; Takács Péter tanár méltatta a költőt, az általános iskolás Volgemut Vajk A 19. század költői című versét mondta el, Horváth János megjegyezte, hogy megdöbbentő módon nemrég a budapesti Petőfi-laktanyát átkeresztelték a Habsburg Mária Teréziára. Dr. Pócs Alfréd orvos pedig, aki eredendően egészségügyi témában, legfőképp a Covidról jött felszólalni, azt állította: Petőfi csontjai ma egy sportszatyorban vannak Németországban. Az általa hangsúlyozott elmélet szerint költőnket 1849-ben az oroszok fogolyként hurcolták el innen 8 ezer kilométerre, a Bajkál-tó mellé, 1856-ban halt meg és Barguzinban temették el. Pócs szerint a Magyarok Világszövetsége kezdeményezésére 2015-ben Kínában DNS-vizsgálat alá vetették a barguzini sírban talált csontokat, s az eredmény: közel 100 százalék Petőfi…

A tudományt, a WHO-t (az egészségügyi világszervezetet) a pénzhatalom mozgatja, semminek se higgyenek; ne féljenek a Covidtól, akit a járvány idején kórházba vittek, azokat megölték, mert a WHO-előírások szerint kezelték; az életmód a lényeg, ha nincs bennünk stressz, feszültség, bosszúvágy, akkor jól működik az immunrendszer és nem lehet baj; a vakcina ma is csak kísérlet, de ha erősen hiszünk benne, még meg is gyógyíthat; a lélek pedig örök, senki se féljen – ezt is Pócs Alfrédtől, az Orvosok a Tisztánlátásért Mozgalom vezetőjétől hallhatta a siófoki Civil Ház népes közönsége.

„A hit csodákra képes, és nem feltétlenül Isten-hitről van szó” – ezt már dr. Simon Kornél belgyógyász-kardiológus professzor mondta és elmesélt egy történetet. Amerikában a halálraítélt gengszter fájdalmatlan halált akart és azt mondta neki a börtönorvos: bekötjük a szemét, szúrunk egy vénát és szép lassan el fog vérezni, nem fog fájni. Bekötöttek neki egy infúziót, egy edénybe pedig jól hallhatóan csöpögtettek valamilyen folyadékot. A halálra ítélt azt hitte, azt hallja, hogy a vére csöpög és az amúgy makkegészséges fiatal gengszter valóban meghalt. – A hit az egészéges testet meg tudja ölni, a gyógyíthatatlant pedig meggyógyítani – folytatta Simon Kornél. – A hit azt jelenti: olyasmikben hiszek, amit az ész tagad – ezt a pszichiáter ugye kezeli. A hit bennünk van, de nincs a hatalmunkban – de akkor vajon kiében? Azt mondogatjuk, a testi egészség a legfontosabb, de vajon tényleg így van? A belső béke, a hit nem értékesebb? Az orvostudomány a testgyógyításba feledkezett. A halálos beteg is lehet boldog, erre az orvos az intenzív osztályra viszi. Az életnek nem a halál az ellentéte, hanem a szenvedés, mi meg szenvedtetjük. A hitből fakadó lelki megkönnyebbülés a testi szenvedéstől is megszabadíthat.”

Holl József az idei siófoki városnapra írt versét mondta el, dr. Lengyel Róbert polgármester pedig arról beszélt, kapcsolódva a rendezvény alaptémájához: a kettős kereszt az együvé tartozás jelképe is, és neki erről az jut eszébe, hogy ő és Varga Imre 100 évvel azután, hogy őseik a Délvidékről Siófok közelébe költöztek, jöttek rá, hogy elődeik ugyanonnan származnak. És ezen együvé tartozás jegyében lesz a városnap fő előadója a Bagossy Brothers is, az erdélyi Gyergyószentmiklósról.

Bemutatkozott Nagy Ágoston, a Magyar Kultúra Lovagjának két hónapja alakult vak bottyános gyermekkórusa is; többek között a Magyarok Világhimnuszát énekelték el Hadadi László oboakíséretével.

 

F. I.

 

...

Holl József verse:

 

Siófok 55 éve

 

Siófok és a Balaton,

Ismert az egész világon.

Balatonnak ősi képe,

Magyarságnak – öröksége.

 

Település ősi volta,

Emlékképbe van - sorolva.

Ötvenöt évvel korábban,

Faluként - élt a világban.

 

Törekvése s fejlődése,

Lassan – lassan felemelte.

Városképet alapozott,

S a nagyvilág felé – nyitott.

 

Volt néptánc – népfőiskola,

Népek bálja és táncháza.

Fejlődésével – elérte,

S rangját - várossá emelte.

 

Ötvenöt év a városban,

Komfortos élet – rangjában,

Hozta el az ismertséget,

S adott nekünk képességet.

 

Színház, zene s fesztiválok,

Dalkör, tánc s kiállítások:

Ismertségünk csak fokozták,

Félvilágot – ide csalták.

 

Kulturális központjával

S művészi alkotásokkal,

Gazdagodott a városunk,

Melyre - igen büszkék vagyunk!

 

Fejlődés - ma is – töretlen,

Mert erő duzzad – szívünkben!

Lelkünkben - jövőépítés,

Kultúránkkal - csodatevés.

 

A szép rózsakert helyszíne,

Kálvária Liget képe,

S a Kettőskereszt szelleme,

Lelkünket – megérintette!

 

Néhány változás már jelzi,

Népünk – a várost építi.

A nyarunk fővárosában

Az ember -, hisz a csodákban!

 

A sok-sok rendezvényével,

S a – vendégszeretetével,

Egy vonzó - szép várost alkot,

Mely - sok elismerést hozott!

 

Kívánjuk: tovább szépüljön,

Turisták özöne jöjjön!

S vigyék el a nagyvilágba,

Szép vagy - Balaton országa!

-------------------------

 

...

 

További képek a Siófoki Hírek Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0qA6GsMQKaiiuWMRvQu24HEmbDzMKN1ahd6Cuj8fT4FBgWAoxNTFPh9R8rvVsmz63l&id=100024924971646