Okleveles gépészmérnök a Kőolaj Vezetéképítő Vállalat első főmérnökeként szolgálta évtizedeken át a település fejlődését. Sokat tett azért, hogy Siófok legyen a hazai gáz és olajszállítás központja, elősegítve a település várossá válását. Közbenjárására került Siófokra az első, európai mércével mérve is jelentős olajvezeték, a Bázakerettye- Csepel távvezeték üzemeltetése. Nevéhez számos újítás és új módszer bevezetése fűződik, tapasztalatát és tudását egyetemi oktatóként adja tovább a jövő gáz-és olajmérnökeinek.

Zachemski Ferenc 1918.09.29-én született Tatabányán, bányász generációk gyermekeként. A Budapesti Műegyetemen szerzett kitűnő minősítéssel gépészmérnöki diplomát. 1942-ben kezdte meg mérnöki pályáját a Magyar Amerikai Olajipari Részvénytársaságnál.

Családjával 1946-ban költözött Siófokra. Ő volt az első mérnöke a csoportnak, majd vállalattá alakuláskor az első főmérnök. Irányításával új munkahelyek jöttek létre és szolgálták az itt élő emberek boldogulását. Munkatársai szerették, tisztelték, szellemi vezetőként tekintettek rá. A kezdetektől aktív részese volt a város szellemi-, kulturális- és sportéletének.

Az 1956-ban a Munkástanács elnökeként érik a forradalmi események, feladata a budapesti fogyasztók gázellátásának biztosítása volt, amelyet szabotázsként értékeltek. 1957-ben ellenforradalmi tevékenység vádjával letartóztatják, börtönbüntetéséből másfél évet kellett leülnie. Az eddig mesébe illő életpálya ekkor törést szenved. „ Az élet az erőfeszítéseket díjazza, nem a panaszkodást” – a „nemes lelkű főmérnök” talpra áll. Sikerei színhelyén nem kap lehetőséget, Budapesten a Vegyépszer Vállalatnál tud elhelyezkedni. Közben a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Bányamérnöki karán, meghívott előadóként oktatja az olajbányász hallgatókat, majd a gáz- és olajmérnök képzésben jeleskedik. Egykori vállalata életében is sokáig jelen van, gyakran hívják tanácsait kérve. Amikor új élethelyzetbe kerül, tapasztalatával, tudásával akkor is segíti az utódszervezetek - a KVV Zrt., FGSz. Zrt. és a Vabeko Kft. fejlődését.

2011-ben nyerte el Siófok Város díszpolgára címet.

Zachemski Ferenc 99 évesen, 2017. augusztus 28-án hunyt el.