Kiállítások a Víztoronyban

A Víztorony Siófok emblematikus épülete a város szívében fekszik, a Fő téren. A vasbeton szerkezetű építmény 1912-ben Guth Árpád és Gergely Jenő tervei alapján készült, a vízellátásban volt nagy szerepe.  A 41,3 m magas víztorony az évek folyamán Siófok jelképévé vált. A második világháború alatt a németek tüzérségi megfigyelő állomásának adott helyet, majd egy páncéltörő ágyú lövedéke megrongálta. A helyreállításokra 1946-ban került sor. A Víztorony szerepe a vízellátásban a 70-es évekig tartott, eredeti funkcióját elveszítve évtizedekig üresen állt. 1992-től a Tourinform irodának adott otthont. 1998-ban újjáépítették a belsejét, de külsőleg nem renoválták. Második emelete egy panoráma terasznak és egy kiállító-teremnek adott otthont 2001-től.

A torony építésének 100. évfordulója alkalmából 2012-ben teljes felújításon ment keresztül.  Az épület átalakításánál figyelembe vették a helyi védettséget. A fejrész ablakait régi fotók alapján nagyobb méretűre tágították, mivel eredetileg így épültek, az épület törzséhez két látványliftet kapcsoltak. Az utazási iroda és a kilátó-kávézó reprezentatív bejáratot kapott. A felső szinten lévő körterasz betonkorlátját elbontották, és edzett üvegkorláttal egy szélesebb kilátóteraszt terveztek.

A 2023-ra a Víztorony állapota ismét felújítási munkákat tett szükségessé, ezzel egyidejűleg kiállító terek kialakítására került sor a 111 éves Víztorony a legfelső szintjein.A panorámalift a Varga Imre állandó kiállításig visz, innen csigalépcsőn közelíthető meg a helytörténeti kiállítás, ha pedig lefelé megyünk néhány lépcsőt, akkor a kilátóteraszról lenyűgöző körpanoráma tárul Siófokra és a Balatonra.

A Varga Imre 100 programsorozat jegyében nyílt kiállítás különlegességét az adja, hogy anyagát, a 2019- elhunyt szobrászművész, Siófok első díszpolgárának fia, a szintén szobrász Varga Tamás válogatta és adományozta a városnak.  Varga Imre gipsz szobrai és személyes használati tárgyai láthatók a fotói mellett. A szobrászművész szülővárosa, Siófok különösen gazdag gyűjteményt mutat be alkotásaiból a köztereken, s most már jut belőlük egy állandó kiállításnyi, a Víztoronyba is. Ezek nem a megszokott szobrok, egyediek attól, hogy a gipsz szobrok az alkotói folyamat legértékesebb állapotában jelennek meg. A műtermében érezhetjük magunkat, részesei lehetünk a nagy pillanatnak, mikor a művész megalkotta szobrát. Varga Imre életének pillanatait felvillantó fotók és az életrajz mellett személyiségét felidézik a falakon olvasható, rá jellemző idézetek is.

Az egy szinttel feljebb található Helytörténeti kiállításban a látogatók megismerkedhetnek a római kortól napjainkig a település gazdag múltjával, a kiemelve a régi falu életét, a fürdőtelep kialakulását, a várossá válást, a folyamatos fejlődést. Segítséget nyújt ebben az idővonal, amelyen a Siófok életében jelentős évszámok, események kiemelésre kerültek, képekkel illusztrálva. A paravánokon tematikusan elevenedik meg a múlt, a falu, majd az egyre gyorsuló fejlődés bemutatásával a fürdővárossá válás. Külön kiemelésre került a halászat, a hajózás, melynek története elválaszthatatlan a Balatontól és így Siófokétól.

A kiállítás alkalmazkodik a hely speciális adottságaihoz, anyaga a BRTK Könyvtár helytörténeti gyűjteményéből, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt,  magánszemélyek adományaiból állt össze, számos írásos, nyomtatott forrást felhasználva. Terveink szerint folyamatosan változik, megújul, várva az érdeklődőket.