Hogyan lehetne spórolni az energiával?

2024.01.29. 20:29

Főállású energetikus alkalmazásáról is egyeztettek a polgármesterek a siófoki konzultáción.

Főállású energetikai szakértő alkalmazása, a közvilágítás LED-esítése, elérhető támogatási programok az önkormányzatok és a lakosság számára – hangoztak el a javaslatok azon a konzultáción, mely az Egyensúly Intézet és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szervezésében jött létre Siófokon a városvezetés, helyi intézmények vezetői és környékbeli települések polgármesterei részvételével.

Az Egyensúly Intézet, Magyarország független agytrösztje a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) által kezdeményezett Nemzeti Energiaügyi Kerekasztalon ismertette először a településeket segítő szakpolitikai javaslatait az energiahatékonyság, az energiamegtakarítás, az energiafüggetlenség témájában. Az intézet az önkormányzati szövetségekkel közös javaslatait terjesztette végül a döntéshozók, a kormány elé. Az intézet és a MÖSZ ezt követően 15 állomásból álló országos konzultációsorozatot indított, ennek volt az egyik helyszíne Siófok.

Az energiaárak tartós növekedése, az elhúzódó infláció miatt jelentős pluszköltségek nehezedtek az önkormányzatokra – hangzott el a siófoki tanácskozáson. E terhek enyhítése érdekében az Egyensúly javaslata szerint elengedhetetlen energetikai korszerűsítést támogató program indítása az önkormányzatok és a lakosság számára egyaránt. „Ez csak állami forrás bevonásával képzelhető el, az önkormányzatok a hulladékgazdálkodáshoz hasonló közös energetikai konzorciumot alakíthatnának – mondta dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester. – Ha az állam például erre fordítaná a tehetősebb települések által a központi költségvetésbe fizetendő és évről-évre emelkedő összegű szolidaritási adót, akkor mi is szívesebben fizetnénk, mert látnánk, hogyan hasznosul.”

A kistérségi energiatársulások, energiaközösségek létrehozása az Egyensúly Intézet szakpolitikai javaslatai között is szerepel, valamint hogy az országos jogszabályok és helyi rendeletek könnyítsék meg a megújuló energiaforrások, így például a napelemek telepítését. Fontosnak tartják annak segítését is, hogy az önkormányzatok minél könnyebben állíthassák át közvilágítási hálózatukat a legnagyobb megtakarítást jelentő LED-esre. Európai Uniós irányelv szerint 2027-től már nem gyártanak és forgalmaznak régi típusú fénycsöveket, izzókat, így legkésőbb addig mindenütt el kellene végezni a közvilágítás korszerűsítését. Főállású energetikai szakértő alkalmazását is javasolják a városoknak, azért is, hogy az energiahatékonyság minden egyes beruházásnál legyen kiemelt szempont. Siófokon ezzel kapcsolatban az a vélemény alakult ki a polgármesterek között, hogy energetikust is közösen, összefogva lehetne alkalmazni.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a felvetések iránt nyitott, előremutató siófoki konzultáció résztvevői ott helyben el is kezdtek egyeztetni egy főállású energetikus közös alkalmazásáról – mondta a Siófoki Híreknek a tanácskozást értékelve Csernus Dóra, az Egyensúly Intézet klíma- és környezetpolitikai igazgatója. – Az intézet nem politikai, hanem szakpolitikai javaslatokat készít, most éppen az energiamegtakarítás témájában. Az a célunk, hogy ezek minél több döntéshozóhoz jussanak el, megindítsák a gondolkodást. Az energiaügyi kerekasztalhoz és az országos konzultációsorozathoz hasonló szakmai tanácskozások hiányt pótolnak, látszik, hogy igény van arra, hogy egy asztalhoz ültessük az érintetteket, ahol kicserélhetik tapasztalataikat; hidat építünk, közelítjük egymáshoz akár a különböző politikai „buborékokat” is…”

Siófokon folyamatos a közvilágítási hálózat korszerűsítése. Legutóbb arról adtunk hírt, hogy elsősorban a széplaki és sóstói nyaralóövezetekben 3200 régi lámpatest cseréje történt meg és a tendernyertes MVM Csoport a közel 700 millió forintos beruházást megfinanszírozta. Az önkormányzat a korszerűsítésből adódó jelentős megtakarításból „törleszt”.