Galerius: most jövő szeptemberre tervezik a nyitást

2024.03.28. 19:01

„Kihelyezett ülést” tartott a képviselő-testület a fürdőben. 

Nem állnánk fel arra az alulétrára, amit a rozsda mára teljesen megevett – ez és például mellette a szintén a rozsda áldozatává lett valahai szivattyú is jól jelzi az alagsori gépházban, hogy milyen levegő uralkodott a Galerius fürdőben. Mindezt azon a bejáráson láttuk, melyre a fürdőfelújítás projektmenedzsere, Balázs János és az üzemeltető Balaton-parti Kft. ügyvezetője, Kósz Ágota invitálta a siófoki képviselő-testület tagjait.

Egy tetőelem belezuhant az egyik medencébe – így kezdődött, ezt követően csaknem három éve balesetveszély miatt bezárták a fürdőt és ahogyan a projektmenedzser most is hangsúlyozta, tervezési, kivitelezési hibák sorára derült fény. Felvetődhet továbbá, hogy „hol járt a műszaki ellenőr”, hiszen például a tetőszerkezet, a szigetelés és a légtechnika sem olyan volt, ami egy fürdőnél elvárható lett volna, „a tetőszigetelésnél például egyszerű uborkafóliát használtak”. Így történhetett meg, hogy másfél évtizednyi működés után be kellett zárni.

Ahogyan arra dr. Lengyel Róbert polgármester emlékeztetett: a képviselő-testület végig azon az állásponton volt, hogy a fürdőt „meg kell menteni”, újra kell nyitni. A felújításhoz szükséges 1,8 milliárd forintból 900 milliót turisztikai pályázaton nyert el a város, 300 milliót az idei költségvetésből tesz hozzá, a Balaton-parti Kft. pedig 600 milliós hitelt vesz fel, amire nem lenne szükség, amennyiben idő közben sikerülne eladni a nettó 933 millió forintért kínált Thanhoffer villát.

Balázs János projektmenedzser arról tájékoztatott: eredményes közbeszerzési eljárás esetén május közepére lehet kivitelezője a Galerius-felújításnak, a munka a szerződéskötéstől számított 8-10 hónapig, maximum egy évig tarthat, és szerinte reális az a terv, hogy 2025. szeptember elején fogadhatja a közönséget a megújult fürdő. A „kihelyezett testületi ülésen” a képviselők arról érdeklődtek, lesz-e lehetőség a kivitelezési munkák szigorú ellenőrzésére (a projektmenedzser válasza szerint mindenképpen és Lengyel Róbert is megjegyezte, hogy nem szeretnék az utókort olyan helyzetbe hozni, amilyenbe az elődök hozták a mostaniakat), s hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie a leendő kivitelezőnek (az ajánlatok értékelése során az ár lesz a döntő, túl sok feltételt nem lehet támasztani, az irányító hatóság túlzott piacszűkítést nem engedélyez).

A létesítményt végigjárva egyetértettek a résztvevők: a majdani üzemeltetés során nem csak a bevételre (a remények szerint néhány év alatt nyereségessé válhat a fürdő), hanem a folyamatos karbantartásra is kiemelt figyelmet kell fordítani…

 

F. I.

 

További képek a Siófoki Hírek Facebook-oldalán:

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0dqNTjhGgjvzFkLSeAez5ucfior8Y9hPPHakvoHUFgFXLY8mve1B5WfoSNibHqBKBl&id=100024924971646