Eladó a Thanhoffer villa

2023.11.29. 11:18

A villa vételárát fordíthatja a város a fürdőre. A Galerius-felújítás állt a novemberi képviselő-testületi ülés középpontjában.

 

Feltételes közbeszerzési eljárást ír ki a Balaton-parti Kft. a két éve bezárt fürdő felújítására – erről is döntött a testület. Kósz Ágota, az önkormányzati társaság ügyvezetője arról tájékoztatott: az eljárás végén akkor tudnak szerződni a leendő generálkivitelezővel, ha a teljes forrás rendelkezésre áll a fürdő megújításához. Úgy becsülte, két-három hónap van a végleges döntés meghozatalára; a friss számítások szerint 900 millió forintot kell hozzátenni a korábban elnyert 900 millió forintos pályázati támogatáshoz (közben a Balaton-parti kft. kormányengedélyt kért egy esetleges 600 millió forintos hitelfelvételre, döntés ebben az év végéig várható).

A képviselő-testület lépett egyet előre a megoldás felé a novemberi ülésen, amikor megszavazta: a város írjon ki pályázatot az önkormányzati tulajdonú Thanhoffer villa értékesítésére. A patinás ingatlant (Siófok első villáinak egyikeként 1897-ben építette Thanhoffer Lajos orvos, 1919-ben Horthy Miklós főhadiszállása volt, az államosítás után üdülőként, majd a Kodolányi főiskola könyvtáraként is szolgált, 2013-ban újíttatta fel exkluzív szálláshellyé a Balaton-parti Kft.) az értékbecslő nettó 930 millió forintra értékelte. Jelenleg üresen áll, bérlői sem tudták hasznosítani, jövedelmező elképzelés nem született a hasznosítására. „A város ikonikus épülete, de ha választani kell, hogy az adósságspirálból még ki se jutott káefténket adósítsuk-e el, vagy a villa esetleges vételárának segítségével nyissuk-e újra a fürdőt, amit a lakosság már nagyon vár, akkor én utóbbira szavazok – mondta dr. Lengyel Róbert polgármester. – A város költségvetéséből is kiszoríthatjuk a 900 milliót, de akkor le kell mondanunk jövőre a fejlesztésekről.”

Gencsi Attila (Fidesz) kétségének adott hangot: lát-e vajon valaki lehetőséget a villában, az elhelyezkedése miatt (a nyáron nyüzsgő szórakozónegyed kellős közepén áll a Petőfi sétányon – a szerk.) és felvetette: meg lehetne kérdezni a lakosságot a témában. Dr. Safar Ahmed (Fidesz) szerint nem szabad eladni, tartozik ezzel a város a következő generációnak és „a Petőfi sétány se marad így örökké, de a villa marad”. Juhász Attila (Becsülettel Siófokért Egyesület), a városfejlesztési bizottság elnöke arról beszélt: az idő sürget, dönteni kell, ha el kell adni, az mindenkinek fájni fog. Völgyi Lajos (BSE), a pénzügyi bizottság elnöke arról érdeklődött a főépítésztől: ha kikerülne a város tulajdonából, lehet-e a helyi védettség alatt álló villaépületen alapvető változásokat eszközölni? Kadlicskó Krisztián válasza szerint a város kiemelten figyel a védett épületekre, ezeket szigorú szabályrendszer szerint lehet például felújítani is, ami egy épületen helyi értéknek van nyilvánítva, azt nem lehet megváltoztatni. Völgyi Lajos ezek után arra hívta fel a figyelmet dr. Nagy Gábor alpolgármesterrel (BSE) összhangban: egyelőre arról döntene a testület, hogy meghirdeti a villát eladásra, s a végső döntésig rendelkezésre álló két-három hónap alatt az adásvételi pályázat révén kiderülhet, lesznek-e vételi ajánlatok és ha igen, milyenek. Ennek tudatában dönthetnek majd a villa értékesítéséről, illetve a Galerius-felújításhoz szükséges százmilliók előteremtéséről. Ez a variáció Gencsi Attilának is tetszett, végül a szavazás során 10 képviselő nyomta meg az igen gombot, ketten tartózkodtak.

További döntések: 145 millió forintos „tőkeinjekcióval” segíti ki az önkormányzat a Balaton-parti Kft-t; mikuláscsomagot ajándékoz a város minden helyi bölcsődésnek és óvodásnak, összesen 646 kisgyermeknek, továbbá több mint száz olyan siófoki család vagy egyedülálló, aki rendkívül alacsony jövedelme miatt egyébként is települési támogatást kapott, karácsony előtt 40 ezer forint létfenntartási támogatásban részesül.

 

F. I.