Teszteltük a mini körforgalmat

2023.08.13. 14:52

Egyelőre ideiglenes, de a város már tervezteti a végleges kialakítását.

Zavaró útburkolatijel-maradékok, nem eléggé feltűnő körközép, könnyebb áthaladás a kereszteződésen, könnyebb kijutás a Vitorlás utca felőli aluljáróból – így összegezhető az új, Vilma utca-Fő utca-Vitorlás utcai mini körforgalom általunk elvégzett tesztje a nyári forgalomban. A közösségi médiában e „kísérleti” körforgalom a kialakítása óta nem szűnő vitatéma, sokan a nyárra jósoltak ott teljes káoszt, ezért is néztük meg most, hogy vajon káosz van-e, vajon valóban nem tudják-e az autósok, hogy mitévők legyenek, ha odaérnek a korábbi lámpás kereszteződésbe.

Nos, valóban láttunk ilyen autóst, de ezeknek a többsége meglehet, megszokásból vezet, hiszen az útburkolati jelek és táblák is egyértelműek. Ami jogos kifogás: nem sikerült a korábbi felfestések nyom nélküli eltüntetése, így amikor a körforgalom közelébe érkezünk, zavaróak az elsötétített, de még látszó korábbi útburkolati jelek. Azután a körbe érve hiányoznak a megszokott terelők is (elvégre ez egyelőre egy ideiglenes, kísérleti jellegű körforgalom), a kör közepén például kifejezetten kevésnek éreztük az odatett néhány elemet és a gyenge felfestést. Haladni azonban lényegesen könnyebb, hiszen lámpa nem akasztja meg a forgalmat, a „kritikus” aluljárós kihajtás is könnyebbé vált, ugyancsak a lámpa híján, hiszen minden körforgalomnak ez az egyik előnye: folyamatosabb haladást tesz lehetővé.

Én az a siófoki polgár vagyok, aki még emlékszik arra, hogy amíg ott lámpás kereszteződés volt, mennyit állt, főképp a nyári főszezonon kívül időszakban, a zöldre várva – reagált a kritikákra Facebook-oldalán dr. Lengyel Róbert polgármester. – Vagy ha épp az „ezeréves” lámpák nem működtek, látta, hogy néhány sofőrnek mekkora problémát is okozott, hogy a villogó sárgánál miképp is alakulnak az elsőbbségi szabályok.

Közlekedési szakemberekkel és a rendőrség közlekedésrendészetével együttműködve döntöttünk a körforgalom kialakítása mellett. Egyelőre ideiglenes jelleggel, hogy tapasztalatokat szerezzünk. Nekem, mint rendszeresen arra közlekedő polgárnak, aki egyébként ismeri és be is tartja a KRESZ-t, semmiféle problémát nem okoz ott az áthaladás. Nyáron, vagy épp épp a dolgos hétköznapokon reggelente, délutánonként lehetnek ott fennakadások, de azok a lámpás időszakban is voltak. Most a körforgalom végleges formáját megterveztetjük, aztán várhatóan még az idén el is indítjuk a munkálatok előkészítését, sőt kivitelezését is. A végleges forma nyilván dizájnosabbat is jelent majd, így eltűnnek a műanyag terelőkorlátok és a közepe is úgy kerül kialakításra, hogy ne lehessen csak úgy keresztülhajtani rajta.”

 

(A Siófoki Hírek augusztusi számában megjelent cikk).