Szakács világdöntő: Fodor Noeléké a legjobb tál

2025.01.30. 15:50

Siófok Ifjú Tehetsége és a „nagymama körtelekvárja” Lyonban. 

A legjobb tál különdíját kapta a magyar csapat, soraiban a siófoki Fodor Noellel, a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjén, a franciaországi Lyonban.

Nagy sikert aratott például a vadhúshoz köretként tálalt magyaros körtedzsemünk, olyan volt, mintha a nagymama készítette volna” – mondta lapunknak a siófoki szakács, aki a magyar csapatot vezető séfet segítette commis-ként, azaz 22 éven aluli versenyzőként.

A 21 éves Fodor Noel már 2021-ben is részt vett a Bocuse d’Or magyarországi döntöjén, 2023-ban már győztes csapat tagjaként és tavaly Norvégiában az európai döntőn elért 6. helyezésével érdemelte ki a magyar csapat, hogy ott lehetett a világ legrangosabb szakácsversenyének idei januári döntőjén.

Huszonnégy országból 13. lett Magyarország a csapatversenyben, ennél Fodor Noel szerint valamivel előkelőbb helyezésre számítottak, de kárpótolta őket a különdíj a legjobb tál elkészítéséért. Őzgerinc, őzlapockából pite, libamáj, az adott országra jellemző gyümölcsös köret (a magyar csapat vilmoskörtéből, cigánymeggyből és besztercei szilvából alkotott harmonikus kompozíciót – olyan gyümölcsökből, amelyek a tradicionális magyar pálinkák alapanyagául is szolgálnak), tea, töltött tészta, zelleres, halas, homáros minitál – ezek voltak a tál kötelező elemei, egyébként öt és fél óra szintidő alatt 16 főre kellett két fogást főzni a csapatoknak.

A világdöntőre kijutni is nagy eredmény, évek óta azon kívül, hogy nyaranta a sóstói családi vendéglőben dolgozom, a Bocuse d’Or-ra készülök – így a siófoki szakács, aki a novemberi városnapon vehette át a Siófok Ifjú Tehetsége elismerést. – A balatonszemesi Kistücsök étteremben voltam tanuló, az ottani séfhelyettes, Pohner Ádám is részt vett korábban a világversenyen, neki és a tulajdonosnak, Csapody Balázsnak köszönhetően kezdtem együtt dolgozni a magyar csapatot vezető Kelemen Rolanddal.”

F. I.