Még mindig ászok

2024.04.03. 14:42

A siófoki távírászok. 

A magyar gyorstávírász válogatott bronzérmes lett a 19. Nagysebességű Gyorstávírász Világbajnokságon, mely Primorskoban, Bulgáriában került megrendezésre. Így 28 év után nyert ismét érmet a magyar csapat a világbajnokságon. A válogatott tagja volt két siófoki is, Illés Evelin és Tóth Patrik személyében. Mindketten a Siófoki Rádióamatőr Klub versenyzői.
Evelin és Patrik a csapat bronzon kívül egyéniben is jól teljesítettek, míg Evelin Morse Runner, addig Patrik vétel versenyszámban zsebelte be az egyéni harmadik helyezést, avagy a bronzérmet, a legnehezebbnek tartott kategóriákban (felnőtt nő és férfi). Mindketten gyermekkoruk óta hűek ehhez a gyönyörű sporthoz, s nagyon szeretnek a rádióamatőr közösséghez tartozni. Felkészítő tanáruk Turjányi József, a Siófoki Rádióamatőr Klub elnöke, aki nélkül ez a siker nem jöhetett volna létre. Tőle sajátíthatták el a morzézás alapjait.
Fenti eredményeik alapján a Magyar Rádió Amatőr Szövetség sport gáláján elnyerték a megtisztelő 2023-as év gyorstávírász női és férfi sportolója díjakat. Ezen kívül a Nemzeti Versenysport Szövetség Elnöksége is kitüntetésben részesítette őket és ünnepélyes keretek között megtartott éves gálájukon elnyerték a 2023-as évre vonatkozó "Év Sportolói" díjakat rádiótávírászat kategóriában.
Érdemes tudni, hogy csak Európa- és Világbajnokságokon dobogós helyezéseket elért versenyzők pályázhattak a címre. A díjakat nem mások adták át, mint többek között Dr. Mészáros János (NVSZ elnök), Schmitt Pál, (volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja), Schmidt Ádám (Sportállamtitkár), Deutsch Tamás (a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, Európai Parlamenti képviselő), Mocsai Lajos (BEK-győztes edző, valamint Európa-bajnok, világbajnoki és olimpiai ezüstérmes egykori kézilabda szövetségi kapitány, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet fenntartó kuratórium elnöke).

Siófoki Rádióamatőr Klub