Kórház: új az ügyeleti és a betegfelvételi rend

2023.11.24. 17:05

S várhatók még további újdonságok, mondta a Siófoki Híreknek dr. Pintér István főigazgató. 

Számos újdonsággal találkozhattak a siófoki kórház betegei is az elmúlt hetekben. Dr. Pintér István főigazgató foglalta össze a tudnivalókat a Siófoki Hírek olvasói számára.

November elsején új háziorvosi ügyeleti rendszer lépett életbe. A háziorvosi ügyelet beköltözött a kórház területére és működtetését átvette a mentőszolgálat a betegek minél gyorsabb és szakszerűbb ellátása érdekében. Az ügyelet központi telefonszámát, a 1830-at tárcsázva a betegek erre kiképzett szakemberrel beszélhetik meg a panaszaikat, aki el tudja dönteni, mi legyen a következő lépés.

A panaszok alapján 1. küldhet mentőautót, 2. kiküldheti az ügyeletes orvost gépkocsival, 3. megkérheti a beteget, fáradjon be az ügyeletre, vagy a kórház sürgősségi osztályára.

A siófoki kórházban a főkapun beérkezve balra a két épület között lévő bejáraton tudják megközelíteni legegyszerűbben a háziorvosi ügyeletet, a bejárattal szemben pedig a már több éve ott működő sürgősségi osztályt. Előfordulhat, hogy a beteg nem jól ítéli meg a panaszait és az ügyeletre érkezik a sürgősségi osztály helyett, vagy fordítva. Ilyenkor a megfelelő helyre irányítják a panaszai alapján.

Októberben kezdte meg működését a központi betegfelvételi iroda a kórház felújított aulájában. Időpontfoglalás kétféleképpen lehetséges (kivételt képez a CT, UH, RTG, laboratórium, ezekre az időpontot továbbra is a radiológiai osztály és a labor adja), személyesen a betegfelvételi irodában (munkanapon 7-től 16-ig), vagy telefonon: 84/501-793 (munkanapon 7-től 16-ig). A betegfelvételi irodában jelentkezni szükséges 1. időpontkérés esetén, 2. szakrendelésre érkezés előtt. Szakrendelésre időpontra érkező betegeknek jelentkezni kell a központi betegfelvételi irodánál, ahol regisztráció, és adategyeztetés történik. Ezt követően mehet a pácines a szakrendelésre, a megadott időpontra. A regisztrációhoz és az adategyezetéshez beutalóra (ahol ez szükséges), TAJ-kártyára és lakcímkártya van szükség. Az intézmény kéri, hogy időpontfoglalás miatt lehetőleg a délutáni órákban hívják kollégáikat a sikeres hívás érdekében.

Hamarosan indul a járóbeteg-irányítási rendszer (JIR) is; fokozatosan vezetik be és többek között újdonság lesz, hogy sorszámot kapnak a rendelésekre érkezők.

Ugyancsak októberben több rendelés helye is megváltozott. A várandós UH-vizsgálóhelyiség új helye: az E épület (a kórház déli szárnya) földszinti 10/A rendelője. A nőgyógyászati szakrendelő átkerült a terhespatológia részleg kezelőhelyiségébe: főépület, 3. emelet, „D” szárny. A vérvételi helyiség pedig átköltözött a régi információs iroda helyére, az „E” épület 1. emeletére.

További információ: 84/501-700.