Gyarmati újabb leszámolása

2024.01.21. 17:22

Most a prózával.

Úgy látszik, Gyarmati Laci húszévente leszámol az irodalommal. Most éppen ezen belül a prózával. 2004-ben jelent meg Leszámolás az irodalommal című kötete, a napokban a könyvtárban bemutatottnak pedig az a címe, hogy Leszámolás a prózával. A valódi leszámolás persze a húsz év előtti, azóta alig írt, és közvetlenül ezt megelőzően is már egyre ritkábban. A most kötetté fűzött prózák is zömmel a 70-es, 80 as években születtek, illetve a rendszerváltás tájékán. Ahogyan a minapi könyvbemutatóján mondta az újságíró-író-szerkesztő-egyesületi elnök (HÉ!, Helyi Érték Egyesület)- ingatlanközvetítő, a Siófoki Hírek korábbi főszerkesztője (1991-2000): „1987-95 közötti politikai publikációim is belekerültek; akkor még úgy éreztük mi újságírók, hogy tehetünk valamit a világ jobbításáért. Akkor még úgy éreztük…”

Gyarmatira íróként-költőként (b. Gyarmati László, azaz balatoni…) nagy hatással volt az avantgárd, ezt jelzi egy sor a megszokottól merőben eltérő alkotása; úgynevezett szabad versek (kísérleti- és képversek, prózaversek), párhuzamnovellák, párhuzamversek. Ezek java része már a címükből következően is eléggé komor hangulatú: A kő halála, Hal-álom, Csőre töltött álom, Félekharang. S azután ugye a leszámolások… A könyvbemutatón elárulta, mostanában újra ír, egy háromrészes nagyregényhez is gyűjti az anyagokat, aminek az lesz a címe, hogy „Csak vissza ne sírjuk!”. Ez édesapjának a mondása – aki visszajött a Don-kanyarból – a rendszerváltás idejéből, amikor azt mondta a változásoktól fellelkesülő újságíró fiának: „Csak vissza ne sírjuk a régi időket!”…

Ahogyan Gyarmati mondta, valaha voltak még illúziói a magunkfajta író embereknek, mert lehettek illúzióink. De a magunkfajta mindig ír, ma is ír (más meg ugye, skót, ahogyan Laci mondaná). Nekik, nekünk álljon itt Radnóti néhány sora (Első ecloga):

Írok azért, s úgy élek e kerge világ közepén, mint / ott az a tölgy él; tudja kivágják, s rajta fehérlik / bár a kereszt, mely jelzi, hogy arra fog irtani holnap / már a favágó, - várja, de addig is új levelet hajt.”

 

F. I.

...

További képek a könyvbemutatóról a Siófoki Hírek Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02wqi3jZkfDum4mRzaCPTFVKbwxFStVdLdMH36RfbdcxTeBSTGemjkJTuMv5K9LsF9l&id=100024924971646