Galerius: hitelfelvétel csak végső esetben

2023.11.04. 16:48

Rendkívüli ülést tartott a siófoki képviselő-testület a Galerius fürdő miatt. 

A Balaton-parti Kft. elindíthatja a hitelfelvétel engedélyzését a kormánynál a Galerius fürdő-fejlesztés finanszírozása érdekében – rendkívüli ülésen hozott erről elvi döntést a siófoki képviselő-testület. A jogszabály értelmében önkormányzat, vagy önkormányzati cég esetében kormányzati engedély kell bankhitel felvételéhez. „Elvi döntést hoztunk, ami azt jelenti, hogy a Balaton-parti Kft. elindíthatja ugyan az engedélyezési eljárást (ami nem tudható előre, mennyi időt vesz igénybe), de ez csak egyfajta biztonságitartalék-megoldás, mert kormányengedély esetén is csak végső esetben veszünk igénybe hitelt, közben más megoldásokon is dolgozunk – mondta a Siófoki Híreknek dr. Lengyel Róbert polgármester.

A Galerius fürdőt két éve kellett bezárni, mert a mindössze másfél évtizeddel korábban átadott épület állaga a balesetveszélyességig leromlott, nem lehetett tovább garantálni a fürdőzők biztonságát. Amint ismert, 900 millió forintos turisztikai pályázati támogatást nyert el a fürdőt üzemeltető Balaton-parti Kft. a felújításra-fejlesztésre, mivel azonban az ugyancsak kilátásba helyezett energetikai pályázatot végül pénzügyi nehézségek miatt nem írta ki a kormány, sok százmilió hiányzik még a beruházás tervezett összegéhez. Az első kalkulációk még 600 millió forintról szóltak, az idő azonban telik és Lengyel Róbert szerint ma már 8-900 millióval kell kalkulálni, vagyis ennyivel kellene kipótolni a 900 milliós támogatási összeget. Ennek az előteremtésére több elképzelés is született, az egyik az említett hitelfelvétel, ám ahogyan a városvezető is fogalmazott, az amúgy is pénzügyi nehézségekkel küzdő Balaton-parti Kft.-t nem lenne jó ezzel tovább terhelni. A város ezt az összeget önállóan nem tudja kigazdálkodni a jövő évi költségvetéséből (vagy ha mégis, az elvinné a fejlesztésekre szánt pénzösszeg érdemi részét), a polgármester véleménye szerint, amennyiben ez lehetséges, önkormányzati ingatlan(ok) értékesítése lenne a legkézenfekvőbb megoldás, „hiszen az egyik oldalon ugyan vagyont veszítenénk, de a másikon meg nyernénk egy újjáépített és újra népszerű fürdőt.”

Kósz Ágota, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta a Siófoki Híreket: a kivitelező kiválasztására rövidesen kiírható a feltételes közbeszerzési eljárás, ennek eredményes lezárulta és a képviselő-testület végső, a finanszírozásról hozandó döntése után lehet szerződni a nyertessel, s ezt követően kezdődhet majd meg a beruházás.