Egy jegypénztáros, öt vízimentő, másfél milliós bírság

2024.04.06. 13:18

Az alapbírságtétel 50-szeresét szabta ki a kormányhivatali szerv a Balaton-parti Kft.-re. 

A 30 ezer forintos alapbírság 50-szeresére, 1,5 millió forintra bírságolta a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a Balaton-parti Kft.-t szezonális munkavállalók bejelentésének elmulasztása miatt. Egy jegypénztáros napi bejelentése elmaradt, öt vízimentő esetében pedig a hatóság nem találta helyes foglalkoztatási módnak a velük létesített megbízási jogviszonyt – tudta meg a Siófoki Hírek Kósz Ágotától, a Balaton-parti Kft. ügyvezetőjétől.

Tavaly nyáron lakossági bejelentést követően ellenőrizte a vármegyei kormányhivatal illetékes szerve a szezonális dolgozók foglalkoztatását a város cégénél; jogsértéseket állapítottak meg, bírságot szabtak ki, a jogsértések a határozat alapján tényszerűek, a bírság tehát jogos – foglalta össze a történteket dr. Lengyel Róbert polgármester.

Kósz Ágota, a kft. vezetője leszögezte: nem arról volt szó, hogy szezonális dolgozóikat a nyár során feketén foglalkoztatták volna. Az önkormányzati társaság egy strandszezonban 40-50 szezonális munkaerőt alkalmaz, ebből egynek az esetében egy napi bejelentés-mulasztás történt, a másik esetben a vízimentésre és elsősegélynyújtásra szerződtetett partnercég adminisztratív mulasztásából fakadóan választották kényszerűen az utólagos bejelentési kötelezettséggel járó megbízási jogviszonyt öt vízimentőnél. Ezt azonban a hatóság nem találta helyes gyakorlatnak. A bérüket egyébként az érintett dolgozók is időben megkapták.