Csak legyen jég!

2024.02.24. 10:08

Ilyen csak Siófokon van, sehol másutt: B2-es jégvitorlás flotta.

„Bárkit elviszünk egy jégvitorlázásra – csak legyen jég!” – mondta Szabolcsi József, a vitorlás versenyek ismert siófoki alakja a könyvtárban, ahol a siófoki jégvitorlás szánok, valamint a flotta 20 évre visszanyúló történetét mesélte el a telt házas hallgatóságnak.

A háború előtt már siklottak jégszánok szép számmal a Balatonon, azután 1970-ben Füreden gyártották az első „újkori”, amerikai mintájú, DN típusú jégvitorlást, versenyeket is tartottak, de ezek hamar meg is szűntek – hallhattunk röpke történelmi áttekintést. A kétezres év felidézésével érkeztünk el Szabolcsiék első szárnypróbálgatásaihoz, a többes szám alatt többek között természetesen a legendás Pomucz Tamást kell érteni. Kétezerben a GOV-telepen találtak három DN-t, de ezekkel nem sokáig tudtak jégvitorlázni, mert eladták a klubot jégszánostól.

„Jégszán nélkül nem élet az élet a Balatonon, mondtam, elkezdtem hát rajzolgatni egy újfajta jégvitorlást – így Szabolcsi József. – Nagyobb legyen, két ülés legyen egymás mellett, el is készült ennek megfelelően a első példány 2003-ra, helyi tervezők, helyi alkotók közreműködésével; gyönyörű volt, mint egy ékszer, minden íves, hajlított, ragasztott, sehol egy csavar. A másodikon Pomucz Tamás már több módosítást is eszközölt, néhány év alatt elkészült a hét darabból álló siófoki B2-es flotta, ilyenből sehol másutt nincs. A B2-es túrázásra alkalmas, lassabb, mint a DN (78-as csúcssebességet mértünk Tamás alatt), ha a DN a Forma-1, akkor a miénk a rali. ”

Kétezerhatban Siófoki Rozmár Klubot is alapítottak. „Átszánkáztuk a teleket, jó jegek voltak – folytatta a siófoki vitorlázó. – 2011-ben például 71 napon át volt jég a Balatonon, még március 8-án is mentünk. De 2017-ben is 49 napot jegyezhettünk fel, ekkor volt Füreden a jégvitorlás Európa-bajnokság. No, azóta viszont nullás telek jönnek már sorban, vagyis egyáltalán nincs jég a Balatonon.”

De persze a szél sem árt a jégvitorlázáshoz sem; gyakran kell rá várni ha elindulnak, ezért is kerültek jó ismeretségbe például a Balaton-parti restikkel, nem egyszer pedig tüzet raktak és szalonnát sütöttek a jégen. Máskor meg, balatoni jég nem lévén, a budapesti műjégpályára is felvittek két jégszánt, de ott is hiába vártak a szélre…

Szabolcsi József a Balaton csodáiról is beszélt (a csíkról, amikor már csak a széle van befagyva, de jégszánnal még rámennek, vagy hogy akár egy éjszaka alatt is el tudja tolni a jeget a szél a víz felszínéről), azt a friss hírt pedig ő is csak a mondandója végén tudta meg, hogy a B2-es jégvitorlás és a flotta rövidesen felkerülhet a siófoki értéktárlistára.

 

F. I.

 

További képek a Siófoki Hírek Facebook-oldalán: 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid031BcuJpYTLj5k8XDkNhPV2X2RqfZkbGTZ5sbRMogAWSPw9gHG3T4PjGnyRmK64DGl&id=100024924971646