A panorámaadó nyomában Gencsi Attilával

2024.04.04. 09:54

Széplakon és az Ezüstparton. 

A panorámaadó nyomába eredtünk Gencsi Attilával, a siófoki 2-es választókerület önkormányzati képviselőjével. A közvetlen parti sávban álló ingatlanok tulajdonosai magasabb építményadót fizetnek 2020 óta és ezt a pluszbevételt az önkormányzat a szabadstrandi, parti területek fejlesztésére költi.

„Az ezüstparti sétány megújítása térkövezéssel, új lejárók kialakítása a Deák sétányról a partra, a Palace helyén épült szálloda melletti parkolóépítés két ütemben” – sorolta Gencsi Attila (Fidesz-KDNP) a tavalyi és idei beruházásokat, melyek a jelzett építményadó-többletből valósultak meg. S ebből a parkolóépítés a jövő évre is átnyúlik, hiszen – ahogyan a februári Siófoki Hírekben is megírtuk – egyelőre az első ütem készült el 50 parkolóhellyel 31 millió forintból az önkormányzat cége, a VÜT Kft. kivitelezésében. Folytatás ősszel és a 2025-ös nyári szezonra állhat rendelkezésre 98 parkoló a 100 millió forintot meghaladó fejlesztés révén. Attól fogva várhatóan fizetősek lesznek e parkolók és a számítások szerint így 5 év alatt megtérülhet a beruházás.

„Jól látható tehát, hogy többek között a panorámaadó-bevételből tud fejlődni a városrész a képviselő-testület támogató döntései nyomán. A parti területek említett rendbetétele (lejárók, parti sétány) mellett a Liszt Ferenc sétány is megújult a balatoni bringakörút fejlesztése révén, de 25-30 milliós önkormányzati hozzájárulással – folytatta Gencsi Attila. – Az új parkolóval, a Jubileum tér korábban elkészült felújításával, a készülő új vasúti állomásépülettel, az új szállodával és apartmanházakkal kezd formálódni ez a „mini városrész” (a széplaki kisposta újranyitásáról is szó van), két adósságunk van még, a Vécsey és a Mikszáth utcák felújítása, ebből az utóbbinak a megtervezésére szerepel 6,5 millió forint az idei költségvetésben, a tervek el is készültek (csapadékvíz-elvezetés, járdaépítés, útszélesítés, egyirányúsítás), úgy, hogy akár több évre elosztva is megvalósítható.”

Emlékeztetőül: a panorámaadóból készült el néhány éve a Rózsakert-fejlesztés első üteme is. S a Safar Ahmed (Fidesz-KDNP) képviselő 1-es választókerületét érintő aranyparti-sóstói területre szintén jutottak tízmilliók.

F. I.