A Nagystrandon lesz a jégpálya

2023.10.03. 17:06

Új városi cég, szűkülő szabadstrand, felemás strandfejlesztés, fogászati ügyelet – ülésezett a képviselő-testület.

 

Új városi cég: Siófoki Városüzemeltetési és Temetkezési Kft. néven folytatja tevékenységét a temetkezési kft. októbertől – erről még a szeptemberi rendes ülést megelőző rendkívüli ülésén döntött a siófoki képviselő-testület. S a szeptember végi rendes ülésen mindjárt feladatot is kapott az új városi kft.: a Rózsakert-fejlesztés következő, a tervek szerint jövő május végére elkészülő ütemét. A Nagystrandon lesz ezen a télen a jégpálya – erről is döntöttek a képviselők, azok után, hogy az az egyesület, amelyik a Beszédes iskolánál szeretett volna egy fedett jégpályát felállítani, az idénre visszalépett ettől az elképzeléstől. A Balaton-parti Kft. kezdeményezése nyomán azonban nem marad jégpálya nélkül Siófok; igaz, ez nem fedett lesz, de a korábban a hajóállomásnál üzemeltetett létesítménynél nagyobb, erre a helyszín, a Nagystrand lehetőséget nyújt. A helyi iskolások és óvodások ingyen használhatják majd, a siófoki állandó lakosok pedig 25 százalékos kedvezményt kapnak.

Éljen-e a város elővásárlási jogával és megvegye-e a DRV által dobra vert ezüstparti szabadstrand-területrészt? (arról, hogy ez a terület valójában ezüstparti-e, vagy inkább újhelyi, korábban írtunk és cikkünk a Siófoki Hírek októberi számában is olvasható lesz – a szerk.) Erről a kérdésről hosszan elvitáztak a képviselők (a licit során a leendő vevő 514 millió forintot ígért). Gencsi Attila (Fidesz) szerint meg kellene venni, „a baloldali sajtóban gyakran olvasni, hogy egyre kevesebb a szabadstrand a Balatonnál, márpedig itt megint megszűnne egy. ” Gencsi akár a hitelfelvételt is fontolóra vette volna és úgy vélte, ingatlanértékesítésből lehetne ezt törleszteni. Dr. Lengyel Róbert polgármester (Becsülettel Siófokért Egyesület) azt mondta, „ingatlanértékesítés terén eléggé tótul állunk”, ezt Balogh Gábor, a városháza pénzügyi felelőse azzal támasztotta alá: az idei terv 280 millió forint, amiből eddig 22,5 milliós bevétel realizálódott. Völgyi Lajos pénzügyi bizottsági elnök (BSE) szerint a város pénzügyi helyzete ezt nem teszi lehetővé, „a magántőke részéről jelentős az igény a Balaton-parti területekre, erre a helyzetre nem tud megoldás lenni az, hogy az önkormányzatok felvásárolják előlük a zöldterületeket”. A polgármester azzal kapcsolódott Völgyihez, hogy egyetért Gencsi Attilával, azzal együtt, hogy Siófokon egyetlen centinyi szabadstrand sem szűnt meg, de például a Galerius-beruházás jelenleg prioritást élvez „és ha lenne is több pénzünk, akkor is fontosabb lenne például a szintén értékesítés előtt álló volt halászati telek megvásárlása, hogy ingyenes parkoló maradhasson.” A testület végül 8 igen és 3 nem szavazattal úgy döntött, hogy a város nem él elővásárlási jogával.

Gencsi Attila vetette fel azt is az Orgona utcai strand felújítására elnyert 200 millió forintos pályázati támogatás apropóján: a strand Zamárdi és Siófok határán fekszik, egy része zamárdi terület, de a szomszéd város nem kívánja felújítani a maga részét, így a fejlesztés után felemás lehet. Lengyel Róbert ígérte, hogy megkeresi ez ügyben zamárdi kollégáját, „maximum majd kitáblázzuk, hogy meddig Siófoké”. Gencsi Attila jelezte: egyetért.

Lesz fogászati ügyelet Siófokon, közeli településekkel közösködve – erről is döntést hozott szeptemberben a képviselő-testület, mely zárt ülésen a Galerius fürdő felújításához még hiányzó forrás előteremtéséről is tárgyalt, továbbra is egyetértve abban, hogy a beruházás fontos, elsőbbséget élvez.

 

F. I.

 

(Képünkön az Orgona utcai strand).