A minta bécsi, a cég siófoki

2023.11.11. 16:01

A város új kft-je. 

Míg szeptemberben a Rózsakert-fejlesztés befejező ütemét, októberben újabb munkákat bízott a képviselő-testület az új önkormányzati cégre, a Siófoki Városüzemeltetési és Temetkezési Kft.-re (VÜT): a város téli síkosságmentesítését-hóeltakarítását, továbbá néhány, még idén megvalósuló aszfaltozási és „zöldítési” feladatot.

A profiltisztítás után a Siókom csak hulladékszállítással- és kezeléssel foglalkozik majd (bevétetelének java része a hulladékgazdálkodásból keletkezik), a korábbi régiós közszolgáltató, a DBR pedig lerakóüzemeltetéssel – mondta a Siófoki Híreknek Kerekes Roland, a VÜT ügyvezetője. – A településüzemeltetési feladatokat a jövőben már az új kft. látja el. Ennek a bevétele viszont már zömében közvetlenül Siófok önkormányzatától, illetve a temetkezés esetében magánemberektől származik majd. A legfőbb cél tehát az, hogy a költségekkel a leghatékonyabban gazdálkodjon és próbáljon a rendelkezésre álló munkaerőállománnyal a lehető legtöbb féle feladatot ellátni. Ezzel párhuzamosan az, hogy minél több építési jellegű beruházást is megvalósítson és ehhez megfelelő humánerőforrás-állományt is kineveljen. Ezáltal lerövidítve a beruházások tervezési, előkészítési és beszerzési fázisát (park- és parkolóépítés, útkátyúzás, kisebb nyilvános helységek megépítése, a temetők sajátrezsis megújítása, szépítése, stb.). A tervek szerint a cégnek a következő három évben teljes mértékben készen kell állnia erre. Ameddig a feladatokat saját erőből nem sikerül ellátni, alvállalkozók bevonását tervezzük.”

Kerekes Roland elképzelése egy bécsi mintájú Stadtwerke kialakítása, mely az osztrák fővárosban jól működik és amelyet Budapesten is megpróbáltak létrehozni. A siófoki persze ezekhez képest jóval kisebb léptékű, de az ügyvezető szerint mégis nagy kihívás, ráadásul olyan körülmények között, amikor éppen visszaesnek a beruházások, az építési megrendelések. Bízik azonban abban, hogy a munkatársak is megértik az új forma előnyeit és lelkesen vesznek részt a kialakításában. „Mi a morzsákat célozzuk meg és a sűrű fillér elve alapján tervezzük a túlélést és az építkezést” – mondta Kerekes Roland.

 

...

Fotó: 

Az Isztria sétány átadásán (ez már része volt a Rózsakert-felújtás befejező ütemének, mely a jövő tavasszal készülhet el a VÜT kivitelezésében) dr. Lengyel Róbert polgármester és Witzmann Mihály országgyűlési képviselő között Kerekes Roland, a Siókom és a VÜT ügyvezetője.