Döntés a jövőnek: egyetemi képzés indulhat Siófokon

2024.03.29. 16:31

Együttműködési megállapodást köt Siófok városa a Debreceni Egyetemmel – erről is döntött márciusi ülésén a képviselő-testület.

A Debreceni Egyetem kereste meg Siófok városát azzal, hogy fő célként felsőfokú oktatásra hasznosítaná az anno Siófok első szállodáinak (Sió és Hullám) épült ingatlant, mely az elmúlt évtizedekben a felsőoktatást szolgálta, előbb a Kodolányi, majd a Gábor Dénes Főiskola révén. A siófoki képviselő-testület októberben már kifejezte együttműködési szándékát, azzal, hogy az egyetem kérésétől eltérően az épületegyüttest ingyenesen nem, csak bérleti díj fejében adja használatba, ellenben lehetőséget lát arra, hogy az ingatlanon elvégzett beruházásokat, felújításokat betudja bérleti díjként. A bérleti szerződés tervezete mostanra ennek megfelelően készült el és került a testület elé. A Debreceni Egyetem e szerint 15+5 évre venné bérbe az oktatási intézménnyé átalakított hajdani szállodákat, s az első 10 évben 1 milliárd forint értékű beruházást, fejlesztést hajtana végre (a megállapodás 15 év utáni 5 éves meghosszabbítása esetén újabb 300 milliósat), amit a város betudna bérleti díjként. Az egyetem kérésére került bele a szerződésbe, hogy elővásárlási jogot is bejegyeznének a részükre.

Azok után, hogy a testület szakbizottságai közül három a megállapodás megkötése mellett volt, egy, a pénzügyi pedig ellene (azt javasolva, hogy előbb írjon ki nyílt pályázatot a város az ingatlan hasznosítására, s ha ez eredménytelen, azok után térjen vissza a Debreceni Egyetem megkeresésére), az ülésen Völgyi Lajos pénzügyi bizottsági elnök (Becsülettel Siófokért Egyesület) azt mondta, „nem lehet és nem is kell mindig mindent üzleti szemszögből nézni”, dr. Safar Ahmed (Fidesz-KDNP) szerint azonban a turisztikai szempontokat kellene előnyben részesíteni és egyébként is, 15 év túl hosszú idő a bérbeadásra. Dr. Nagy Gábor alpolgármester (BSE) Völgyi Lajoshoz csatlakozott azzal, hogy „a fiatalokba fektetett tudás és pénz később kamatozik; eddig éppen amiatt „sírtunk”, mert Siófokról elmennek a fiatalok, most itt egy lehetőség, amivel itt lehetne marasztani őket”. Virág Erzsébet, az idegenforgalmi bizottság elnöke (BSE), aki már a Kodolányi Főiskola Siófokra kerülése körül is „bábáskodott” városházi munkatársként, úgy vélte: a városimázsnak is jót tesz egy felsőoktatási intézmény, ha az jól működik.

Gencsi Attila (Fidesz-KDNP) azt kérdezte, mivégre az elővásárlási jog és hogy ki fogja ellenőrizni, hogyan teljesítik az 1 milliárdos vállalásukat? Szamosi Lóránt (Fidesz-KDNP), aki „civilben” a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja (és nem mellesleg dr. Lengyel Róbert polgármesterrel együtt Debrecenben is volt tárgyalni az egyetem vezetésével), úgy vélte: félelem valóban a 15 éves időtartam és az elővásárlási jog miatt lehet a képviselőkben. „Az ingatlan azonban a város tulajdona marad, a beruházás a városi vagyont gyarapítja – magyarázta Szamosi. – Közfeladat lévén akár ingyenesen is átadhatnánk, de azt én sem támogatnám. Érthető, hogy a beruházások fejében biztosítékot szeretne magának a bérlő, ezért az elővásárlási jog, mely azonban csak akkor lépne érvénybe, ha a város el akarná adni és érkezne rá egy vételi ajánlat (egyébként én az ingatlan eladását se támogatnám). Vagyis semmi előnytelen nincs a szerződésben a város számára. A hazai egyetemi rangsorban előkelő helyen álló partnerrel szerződnénk, szakmai elképzeléseikről debreceni tárgyalásunkon meggyőződhettünk, támogatandók. Olyan városról még nem hallottam, ahol egyetemi képzés folyt és azt mondták volna, milyen rossz ez nekik. A Kodolányi is életet vitt Siófokba, a Gábor Dénes más kérdés… Amennyiben a debreceniek mégsem a város elképzeléseinek megfelelően tevékenykednének, a bérleti szerződés felmondható az önkormányzat részéről. Gondoljon bele mindenki: 3000 középiskolása van Siófoknak, a többségük ha végez, elmegy innen és nem is jön vissza. S a város korfája is tanulságos (elöregedő a népesség – a szerk.) … Világos tehát, hogy mi a város érdeke.”

Én nem tudnék a gyerekeim szemébe nézni, ha most elszalasztanánk ezt a lehetőséget – így Nagy Gábor. – Az, hogy Siófok felkerüljön a felsőoktatás térképére, áldozatokkal is járhat.”

Völgyi Lajos és Gencsi Attila közös szerződés-módosítási javaslatot fogalmazott meg, miszerint az eredeti megállapodás-tervezethez képest a városnak legyen jóval nagyobb beleszólása abba, hogyan költi az épületegyüttesre a bérlő a vállalt 1 milliárd forintot. Az önkormányzati kontroll terjedjen ki a tervezéstől a kivitelezésig a beruházásokra és felújításokra, képviselő-testületi hozzájárulással. Ezt a testület megszavazta, Safar Ahmed azon javaslata pedig, hogy csak 5 éves szerződés köttessen, okafogyottá vált azzal, hogy dr. Molnár Anita alpolgármester elmondta: 8 évnél rövidebb szerződés esetén az egyetem nem kapna engedélyt a siófoki campus létrehozására az Oktatási Hivataltól.

Dr. Lengyel Róbert polgármester (BSE) azt mondta, ő a jövőt látja az együttműködésben. „Üresen áll az ingatlan 2-3 éve, a kritikusainktól azt halljuk, semmire se használjuk, egyre pusztul. Voltam bent, valóban pusztul, akármilyen célra sokat kéne költeni rá, ráadásul jelen állapotában másra, mint oktatásra használhatatlan, hiszen anno e célból alakíttatta át a város pályázati támogatás felhasználásával. Évek múlva beérő befektetés lehet ez, befektetés a jövőbe, végre valóban színvonalas felsőoktatási képzés alapjainak megteremtésével. A továbbtanuló középiskolások számára lesz egy alternatíva, az egyetem ígérete szerint figyelembe veszik a város igényeit is az indítandó szakok tekintetében. Az sem utolsó szempont, hogy munkahelyeket is teremt a helyieknek. A Gábor Dénes egyébként évi 4 milliós bérleti díjért kapta használatba. A szerződés garantálja, hogy valóban oktatási tevékenység folyjék, az elővásárlási jognak pedig csak akkor lenne jelentősége, ha a városnak eladási szándéka volna, de nincs ilyen.”

A polgármester hozzátette: előzetesen megkérdezte Witzmann Mihály országgyűlési képviselőt (Fidesz-KDNP) is, aki támogatta az együttműködési megállapodás megkötését. Amit a testület végül 9 igen és 2 nem szavazattal fogadott el.

 

F. I.

...

A képviselő-testület döntött arról is, hogy idén nyáron életbe lép az üzletek éjszakai nyitvatartásáról még 2022-ben hozott rendelet. Erről külön cikkben fogunk beszámolni.

...

Képünkön a Rózsakert-felújítás hátterében a leendő egyetemi campus.