Medvére és vaddisznóra is lőttek az örömíjászok

2023.08.12. 15:52

A Kiliti Iíjász és Szabadidő Egyesület töreki versenyéről kaptunk beszámolót a szervező egyesülettől. 

Augusztus első hétvégéje fontos időpont a KISZE életében. Már 5. alkalommal rendezték meg örömíjász versenyüket. Bár kis létszámmal működnek, de ez sem tartotta őket vissza, hogy ismét egy nagyszerű versenyt szervezzenek. Több mint 100 nevezőt csábítottak a Balaton déli partjára, Törekibe. A vadregényes Cinege Pihenő és az azt körülölelő erdő adott otthont a megmérettetésnek. Érkeztek idén is Németországból íjászok, akik már kimondottan erre az időszakra időzítik a szabadságukat, hogy eljöhessenek a versenyre. De az ország minden szegletéből fogadtak íjászokat a szervezők. Például, Győrből, Siklósról, Kerekegyházáról, Segesdről.

A versenyt most is többnapos munka előzte meg, amit az idén a péntek esti viharos eső veszélybe sodort. Szombat hajnalban a szervezők a kárfelmérés után folytatták a célok kihelyezését, hogy az íjászokat tökéletesen felépített pálya fogadja. A házigazdák bizakodva néztek a nap elé, amit az égiek is támogattak, hiszen kellemes időben zajlott a verseny.

24 háromdimenziós, állatokat megformáló célra lőttek az íjászok. Hat kategóriában, 5 korosztályban mérettették meg magukat az induló hölgyek és urak.

Elismerően nyilatkoztak a résztvevők a KISZE íjászairól, akik az erdő adottságait kihasználva építették meg a pályát. Lőhettek a versenyzők többek között domboldalban álló hegyi kecskére, két fa mögött megbúvó hosszúnyakú pulykára, fa mögül leskelődő fekete medvére, de lőhettek magaslesről vaddisznóra is. A verseny végén babgulyással vendégelték meg a résztvevőket. Az eredményhirdetést követően szívmelengető momentummal zárták a versenyt a kiliti íjászok. Edzőjük és barátjuk három évvel ezelőtti halála után útjára indítottak egy vándorfokost, Gombai Tibor emlékére. A vándorfokost a tradicionális, longbow, barebow és a vadászreflex kategóriában indult íjászok legjobbja vihette haza egy évre. A szabályzat szerint, ha valaki három egymást követő évben megnyeri, akkor végleg megtarthatja az ereklyét. Ez a megtisztelő eredmény elérése Keszü Zoltánnak, a Mecsek Íjász Egyesület sportolójának sikerült. Zoli harmadszor nyerte meg és vihette haza a vándorfokost.