Hétvégi rendőrjárőr, a város pénzén

2024.06.02. 17:00

A képviselő-testület májusi ülésének döntéseiből. 

Legfeljebb 2,5 millió forintjába kerül a városnak, hogy június végétől augusztus végéig pénteki és szombati napokon a délutáni és esti órákban, a városközpontban két egyenruhás rendőr biztosít rendőri jelenlétet. A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal kötendő együttműködési megállapodás alapján a járőr páros a vasútállomás és a Fő tér környékén teljesít majd szolgálatot. Ahogyan dr. Lengyel Róbert polgármester fogalmazott, „az oda nem való egyének kiszűrése, így a hajléktalanok ellenőrzése érdekében van szükség látható rendőri jelenlétre a belvárosban. A rendőrök úgynevezett túlszolgálat keretében, szabadidejük terhére látják el feladatukat”, vagyis a közterületek és nyilvános helyek ellenőrzését, a közterületen elkövetett szabálysértések, bűncselekmények visszaszorítását és hatékony felderítését szolgáló közbiztonsági tevékenységet.

A testület arról is döntött egyhangú szavazással, hogy a Galerius fürdő felújításának koordinálásáért felelős ideiglenes bizottságot alakít négy képviselő-testületi és három külső taggal. A Völgyi Lajos pénzügyi bizottsági elnök által vezetett grémium azért jön létre, hogy a beruházás előkészítése és lebonyolítása során mind szakmailag, mind pénzügyileg racionális döntések szülessenek, a beruházás minél ellenőrzöttebb keretek között folyjék. A bizottság folyamatos figyelemmel kíséri majd a felújítást és havonta beszámol a képviselő-testületnek a beruházás állásáról.

A májusi ülésen több támogatási kérelemről is döntöttek, így például a Balaton Táncegyüttesnek 8 millió forint támogatást szavaztak meg. Kiderült az egyik előterjesztésből, hogy a Volánbusz árbevétele tavaly 41 százalékkal nőtt a helyijáratos buszközlekedésből 2022-höz képest (viteldíjemelés is történt, közben négy korszerűnek számító busz is forgalomba állt), a szolgáltatás bevétellel nem fedezett költsége, ellentételezési igénye tavaly 126 millió forint volt, ezt fizette, illetve fizeti Siófok városa.

Völgyi Lajos arról is tájékoztatott: 230 millió forinton áll a költségvetés általános tartaléka.

A tavalyi költségvetés zárszámadása is most került a testület elé, az anyag újfent megállapítja: Siófok gazdálkodása egész éven át stabil, kiegyensúlyozott volt.

Lengyel Róbert két nyertes perről is beszámolt az ülésen. Mindkettőt a Siófok-vezette, a siófoki polgármester által elnökölt régiós hulladékgazdálkodási társulás indította a siófoki székhelyű Zöldfok Zrt.-vel szemben, mely állami többségi tulajdonú, de egy kis részt Siófok is birtokol. A zrt. éveken át úgy használta az önkormányzatok közös tulajdonú eszközeit, ingatlanait, berendezéseit, hogy nem fizetett eszközhasználati díjat. A jogerős bírósági döntés szerint a Zöldfoknak 2,5 milliárd forint sokéves elmaradt díjat és a kamatait kell(ene) megfizetnie a társulásnak, ám a cégnek nemhogy nincs ennyi pénze, maga a zrt. sem ér ennyit. Jelenleg egyezkedés folyik a felek között. Ezen kívül ugyancsak jogerős bírósági ítélettel tudtak birtokon belülre kerülni az önkormányzatok a saját tulajdonukban, az ordacsehi lerakóban.

 

F. I.