Elkészültek az új zsilipek

2023.11.13. 17:07

Többek között új vízleeresztő és hajózózsilip készült – befejeződött a projekt, következik a műszaki átadás-átvétel, a nagyközönség jövő tavaszra nyer „bebocsátást” a területre. S tavasszal a Krúdy sétány megújítása is elkészülhet.

 

A november 30-i határidőnél előbb elkészült” – jelenthette be hétfőn Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője a Sió-projekt záró rendezvényén a Hotel Yacht Club Balatonra néző konferenciatermében. „A munka véget ért, a műszaki átadás-átvétel következik” – ezt már Kiss Gergely projektvezetőtől hallottuk. Azt pedig Benedek András főtervezőtől, hogy a 100 évre készült műtárgy tervezése 2014-ben, építése 2019-ben kezdődött.

Új vízleeresztő és hajózózsilip, új duzzasztómű Kilitinél, Sió-rekonstrukció – ezek a projekt fő elemei és ahogyan Csonki István, a vízügy közép-dunántúli igazgatója mondta, a 19 milliárd forintos, uniós és hazai forrásból megvalósított beruházás az egyik legnagyobb az igazgatóság életében.

Fontos változás, hogy a korábbi üzemi terület megnyílik a nagyközönség előtt, közösségi térré válik, az üzemviteli épület – ahonnan például a zsilipek mozgatását irányítják – kilátóként is funkcionál majd, de csak 2024 tavaszától. Ahogyan Csonki István fogalmazott, „a szabadtéri műtárgyegyüttes szinte szoborcsoport, s remélhetően Siófok új közösségi terévé, találkahelyévé válik, a „találkozzunk a Víztoronynál” szlogen mellé egy új is beléphet, a „találkozzunk a zsilipnél”.

Az első, még fa szerkezetű Sió-zsilip 160 éve, 1863-ban készült el, a jelenlegi nagyműtárgyak elődjei több mint 70 éve épültek. A most befejeződött 19 milliárdos projekthez kapcsolódik majd a hajóállomásra vezető Sió-parti Krúdy sétány megújítása, erre a siófoki önkormányzat csaknem 1 milliárd forintos állami támogatást nyert el. Tavasszal ennek is el kell készülnie, tájékoztatta a Siófoki Híreket dr. Lengyel Róbert polgármester.

...

Fotók:

Az utolsó simítások hétfőn a műszaki átadás-átvétel előtt