Ekkor nyithat a Galerius

2023.08.11. 14:53

2024 ősze most a céldátum. 

Gőzerővel zajlik a fürdőfelújítás előkészítése – tájékoztatta a Siófoki Híreket Kósz Ágota, a Balaton-parti kft. ügyvezetője. Elkészültek a kiviteli tervek és a költségbecslés, a következő lépés a generálkivitelező kiválasztása lesz közbeszerzési pályázati eljárással. „Ez több hónapos folyamat, az év végére juthatunk el oda, hogy lesz kivitelezője a beruházásnak – így az önkormányzati tulajdonú társaság ügyvezetője. – Maga a felújítás becslések szerint 8-10 hónapot vesz majd igénybe, a nyitás céldátuma 2024 ősze lehet. Közben felállt egy projektcsapat műszaki, közgazdasági, marketing és jogi ügyekhez értő szakemberekből, s keressük a beruházáshoz még szükséges 600 millió forint forrását is.”

Ahogyan megírtuk, 900 milliós turisztikai pályázati támogatást nyert el a Balaton-parti Kft. a két éve bezárt Galerius fürdő felújítására, 600 millió forint azonban még hiányzik a becsült végösszeghez. „A beruházást csak akkor indítjuk, ha a teljes összeg rendelkezésre áll – hangsúlyozta Kósz Ágota. – Jó lenne az év végére, a jövő év elejére erre a kérdésre is választ találni. A finanszírozásnak több módja lehetséges, akár egyszerre, párhuzamosan is. Tulajdonosi, azaz önkormányzati hozzájárulás, befektető-finanszírozó bevonása (aki például közös üzemeltetés fejében előlegezné meg a pénzt), közösségi finanszírozás szponzorok, helyi cégek (melyek például a fürdő leendő szolgáltatásaiból vásárolhatnának kedvezményesen a dolgozóiknak), illetve a lakosság hozzájárulása révén. S bankhitel is elképzelhető, de ezt sorolnám az utolsó helyre, hiszen cégünknek jelenleg is komoly múltbéli adósságot kell törlesztenie. A végső döntést, döntéseket természetesen a képviselő-testület hozza majd meg.”

Közben persze tombol a főszezon is, a strandokat üzemeltető kft. vezetője arról számolt be: a júniusi 50-60 százalékos visszaesés után a júliusi vendégforgalom már lényegesen jobban alakult, különösen a sóstói fizetőstrandon, a Nagystrandon kevésbé. Kósz Ágota továbbra is a strandolók figyelmébe ajánlja: lehetőség van már online belépőjegyváltásra is.

 

Megújul a medence- és a wellnesstér is

Új, a korábbinál vonzóbb, a kor igényeinek megfelelő szolgáltatási program is készült a Galerius fürdőre – tájékoztatott Ruszinkó Ádám, a Galerius-projekt turisztikai szakértője. „Ez jelenti például a meglévő medencék modernizációját, szórakoztatóbbá, élményszerűbbé és biztonságosabbá tételét. Megújul a wellnessrészleg a szaunákkal; új kádas kezeléseket, masszázshelyiségeket terveztünk. S megújul a konyha és étterem is, a kapacitása és kínálata is bővül. Komoly turisztikai vonzerő lehet az újjáéledő fürdő Siófok számára, méghozzá egész éven át.”