„A néptánc népszerű, a színvonal magas”

2024.05.13. 17:34

Gyermek és ifjúsági fesztivál, Együd Árpád emlékére. 

Siófok, a Kálmán Imre Művelődési Központ adott otthont az Együd Árpád emlékére megrendezett 37. Somogy Megyei Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztiválnak, melyre a megye minden részéből érkeztek fellépők.

„Együd Árpád 1983-as halála után 2 évvel a kollégái, tanítványai alapították a fesztivált, melyet húsz éve a Somogy Megyei Néptáncszövetség rendez – mondta a Siófoki Híreknek Merczel István, a szövetség elnöke. – A néptánc ma is népszerű Somogyban, a színvonal magas, a létszám azonban csökkent az elmúlt két évtizedben. A három nagy somogyi műhely egyike a siófoki. Azok a fiatalok, akik néptáncolnak, nyitottabbak, közösségben tevékenykednek és megismerik a hagyományainkat.”

A Balaton Táncegyüttes alapító koreográfusának, Együd Árpádnak a hagyatéka immár elérhető mindenki számára – tette hozzá Merczel István. Közel negyven évig egy múzeumpolcon őrizték, ma már az internet révén közkincs, és jelenleg az írott anyag feldolgozása zajlik. 

...

A Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai a siófoki fesztiválon négy-négy arany és ezüst minősítést, valamint egy dícséretet érdemeltek ki. Felkészítők: Fodor Janka, Csuti Péter, Szugfill Zsolt.