A június 9-i választás a számok tükrében

2024.06.10. 18:26

A belvárost a BSE vitte, a Balaton-part a Fideszé, Kiliti fifti-fifti.

 

A június 9-i önkormányzati választáson a megjelent 60 százaléknyi siófoki választópolgár (12 212 fő, 59,6 %) szavazatai alapján októbertől újabb öt évre dr. Lengyel Róbert (Becsülettel Siófokért Egyesület) marad a város polgármestere. Lengyel Róbert 6332, Gyulai László 5592 szavazatot kapott, a különbség 740 voks, 6,2 százalék. A Becsülettel Siófokért Egyesületnek 7, a Jössz-e, Fidesz, KDNP-szövetségnek 5 tagja lesz az új képviselő-testületben. 

Ezek a siófoki alapadatok, ezek után nézzük részletesebben:

A legkevesebb választó a 3-as (56%), a legtöbb a 6-os választókerületben (62,2%) jelent meg. A két polgármesterjelölt versengésében a nyolc kerületből 6 kerületben Lengyel Róbert, 2-ben Gyulai László kapta a több szavazatot; a Fidesz-támogatottságú független jelölt „nyert” az 1-esben és a 2-esben (jelentős részben a Balaton-parti területek, előbbinél „egy kis” délkeleti városrésszel, utóbbinál Fokiheggyel), e két választókerületben a Jössz-e, Fidesz, KDNP-szövetség jelöltje győzött a képviselőválasztáson. Kicsi volt a különbség a két polgármester-aspiráns között a 7-esben (Kiliti nyugat és Töreki), mindössze 4 szavazattal kapott többet Lengyel Róbert, ugyanakkor itt a képviselőválasztást szintén a Jössz-e, Fidesz, KDNP-jelölt nyerte. A legnagyobb arányban a 4-esben és az 5-ösben győzött Lengyel Róbert (15-15 százalékos fölénnyel), a 4-esben a képviselőválasztáson is a legnagyobb különbség alakult ki, Kocsisné Várnagy Tünde (Becsülettel Siófokért Egyesület) javára (19%), ugyanakkor az 5-ösben (ahol Lengyel 15 százalékot vert Gyulaira) a BSE-s Juhász Attila csak 4 százalékos különbséggel végzett az élen. Csak két olyan választókerület volt (a már említett 4-es, továbbá a 2-es), ahol 5 százaléknál nagyobb volt a különbség a győztes és a második helyezett között.

Ennél is részletesebben: a 24 szavazókörből 17-ben győzött Lengyel Róbert, 7-ben Gyulai László, a legnagyobb arányban utóbbi a Balaton-parti Kft. székházában szavazók között volt a legnépszerűbb (15 százalékos különbség), míg a másodszor újrázó polgármester a legtöbbet a Krúdy iskolában (23%) és a gimnáziumban (19%) vert a kihívójára. A legszorosabb a szabadifürdői Sanyi Sarok étteremben volt a polgármesterverseny: ott 1 szavazattal kapott többet Gyulai, mint Lengyel.

Két pártlistára is ikszelhettek a siófoki szavazók, a megyei közgyűléses listán a Fidesz kapta a legtöbb siófoki voksot (44%), második a Függetlenek listája lett (34%), a további sorrend: Mi Hazánk 8, DK 7, Somogyért Egyesület 6 százalék. Az EP-lista „dobogója” a siófoki szavazatok alapján: Fidesz 43%, Tisza Párt 34%, DK-MSZP-Párbeszéd 8%.

A roma nemzetiségi választáson Siófokon Németh Zsolt (születési éve: 1995) kapta a legtöbb szavazatot Németh Zsolt (1975) előtt.

...

Korábbi cikkünk:

https://siofok.hu/helyi-hirek/dr-lengyel-robert-marad-a-polgarmester

 

(Képünk a május 21-i polgármesterjelölti vitán készült).