Siófok: 40 fok

2024.05.24. 10:36

Kartondobozba szorított fejjel. Könyv Kata első önálló tárlata. 

A tárlat címe, a 40 fok utal a tikkasztó balatoni nyárra, de személyes vonatkozása is van, az alkotó nemrég ünnepelte 40. születésnapját. Könyv Kata siófoki festőművész első siófoki önálló tárlata nyílt (korábban Csiszár Zsolttal közös kiállításon mutatkozott be a Kálmán Imre Művelődési Központban) és látható az egész nyár folyamán a Kálmán Imre Emlékházban.

„Kata képei egyedi technikával készített figuratív, síkbeli vagy abból kilépő alkotások, olajjal, akrillal vászonra, farostra, bútorlapra, vagy éppen használt bakancsra – mondta a tárlatot megnyitó Fazakas Réka művészeti író. – Kissé groteszk, szürrealista látvány tárul elénk, különös világba repít bennünket az alkotó ironikus gondolkodásmódja, az ellesett pillanatok, víziók és látomások keveredése. Fontos szimbólum nála a kéz és az arc, a kiállítás középpontjába helyezett önportrén egy kartondobozba kissé beszorított fejjel látható maga a művész: e káprázat, szédület élménye akár a negyedik ikszbe lépés szimbóluma is lehet. A kortárs festészetben újszerűek Könyv Kata úgynevezett puha képei; bútorlapra és szivacsra olajjal festett alkotásai kilépnek a síkból.”

 

F. I.

 

...

 

További képek a Siófoki Hírek Facebook-oldalán:

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02nbfZUKtBud8kZ9PhvZ46PtWByUzKJz3hCrTVxoacGzTRJb1jKoSKpZTNv8dvm11Xl&id=100024924971646