A töreki városrész mellett meghúzódó csendes völgyet 1994-ben nyilvánították védetté. A természeti értékek és a hangulatos táj megőrzése mellett fontos cél, hogy a kirándulni vagy pihenni vágyó látogatóknak megfelelő környezetet biztosítson. A tanösvény bemutatja a tavak, vizes élőhelyek, különféle erdők és rétek élővilágát, a madármegfigyelő torony pedig bepillantást enged a gazdag madárvilág életébe. A tanösvény mentén több pihenőhelyet alakítottak ki, ahol padokat, esőházat, tűzrakó helyeket és szemét elhelyezési lehetőséget talál a látogató.

MEGKÖZELÍTHETŐ:

• GÉPKOCSIVAL: a 7. számú főközlekedési útról a Siófok-Töreki táblánál letérve

• VONATTAL: Balatonszéplak-alsó
vasútállomástól

• AUTÓBUSSZAL: Siófok ► Balatonszéplak-alsó

• HELYI JÁRATÚ AUTÓBUSSZAL: Siófok ► 7. számú buszjárat

• KERÉKPÁRRAL: a Balatoni Bringakörút Klára utcai szakaszáról a Búzavirág utcára letérve


TÚRAAJÁNLATOK:

• HOSSZÚ TÚRA: 8,5 KM
A túra a tanösvény teljes szakaszát érinti. Az ösvény indítótáblájától 2,6 km-re található a Tóközi-pihenő, ahol érdemes felmenni a madármegfigyelő toronyba. A pihenőtől 700 méterre található a löszfalba vájt gyurgyalag telep, majd a halastó gátján áthaladva a homoki pusztarétre érkezünk, ahonnan szép kilátás nyílik a Cinege patak völgyére. Innen a tanösvény több állomását érintve, a Cinege-forrást elhagyva folytathatjuk utunkat a 90 éves cseres-tölgyes erdőben. A 2,5 km hosszú erdei szakasz a már korábban érintett Cinege-pihenőhöz érkezik vissza. A pihenőhelytől a tanösvényen, vagy a töreki műút mellett haladva térhetünk vissza az 5,6 km-re lévő parkolóhelyhez.

• RÖVID TÚRA: 2,5 KM
A tavak mentén gépkocsival vagy kerékpárral érjük el a Cinege-pihenőt. Innen gyalog tesszük meg a 2,5 km hosszúságú erdei körtúrát. Az útvonal a Cinege-pihenőhöz érkezik vissza.

A TANÖSVÉNYEN AZ ALÁBBI ÁLLOMÁSOK TALÁLHATÓK:

1. NÁDAS, MOCSÁR
2. IDŐS SZÜRKENYÁR
3. HALÁSZAT, TÓGAZDASÁG
4. TÓKÖZI PIHENŐ (2525 M)
5. FECSKEPART (3300 M)
6. MOCSÁR (4840 M)
7. SZÁRAZ GYEPEK
8. ÜDE RÉTEK
9. CINEGE FORRÁS
10.CINEGEI PIHENŐ (6000 M)
11.FŰZLÁP ERDŐ
12.ÜDE LOMBERDŐ (7000 M)
13.ERDŐGAZDÁLKODÁS
14.VADGAZDÁLKODÁS (8250 M)