Napjainkban a siófoki kikötőből menetrend szerinti és sétahajók indulnak. Különösen népszerűek a bérelhető sétahajók és az esti bulihajók. A kikötő épülete előtt lévő kis parkban emlékművet állítottak a balatoni hajózás 100., 125., 150. évének. A kikötő nyugati felén épült a város két újabb nevezetessége, a vitorlás kikötő és Yacht Club, valamint a meteorológiai állomás, mely elsők között értesít minket a közeledő viharokról.
A keleti móló végén felállított alkotás egy aranyozott angyalt ábrázol, mely kezében galambot tart, ezzel szimbolizálva a békét, barátságot és egyetértést. Pjotr Tyimofejevics Sztronszkij orosz szobrászművész alkotását a 2012. szeptember 5–e és 7-e között Siófokon megrendezett Finnugor Népek VI. Világtalálkozójának alkalmából avatták fel. A műalkotás több oroszországi szervezet közös ajándéka Siófok városa részére.
A balatoni hajózási szezon minden évben hagyományosan húsvétkor indul meg és október végéig tart. Télen is érdemes ellátogatni a siófoki kikötőbe, mert az üzemszünet idején itt tartózkodik a balatoni személyhajók többsége. A balatoni hajózás 2021-ben ünnepli 175. évét.