„Legnagyobb hősök”

2024.06.02. 11:12

A pedagógusokat köszöntötte a város. 

„Te vagy a legnagyobb hős a világon, én a diákod, és te a tanárom” – énekelte a Beszédes iskola vagy száz diákja a pedagógusoknak a Honeybeast együttes kissé átköltött slágerét a városi pedagógusnapi ünnepségen, a Kálmán Imre Művelődési Központban.

Az iskolások műsora előtt dr. Lengyel Róbert polgármester köszöntötte a tanárokat, tanítókat, óvodapedagógusokat, intézményi dolgozókat. „Valamikor tanítónak, tanárnak lenni kiváltságnak számított – így a városvezető. – A település tanítója, valamely iskola tanára tekintély volt. Felnéztek, hallgattak rá diákok és felnőttek egyaránt, tisztelték, becsülték és megbecsülték őket. A véleményük mértékadó volt, nem csak oktatási, hanem egyéb helyi közügyekben is. Ma más világot élünk. A hatalmas liberalizmus közepette a pedagógusi tekintélyt megtépázták. Azok a gyerekek is, akik már úgy szocializálódtak, hogy nekik mindent is lehet. S azok a szülők is, akik mindezt a saját gyerekeiknek megengedték. De megtépázta az az állam is, amely karámba szorította az oktatást, kiszolgáltatottá tette a pedagógus társadalom nagy résztét és még csak el sem ismerte a munkáját. Már csak ezért is üdvözlendő általam is minden olyan, akár kormányzati erőfeszítés is, ami például a pedagógusok munkájának fokozott anyagi megbecsülése irányába mutat.”

A polgármester emlékeztetett arra is, hogy önkormányzati fenntartásban csak az óvodák maradtak, az iskolák kikerültek onnan, de közben a központosítás sok eredményt nem hozott; úgy vélte, az alapfokú oktatás ma is jobb helyen lenne a településeknél. Az óvodákra – tette hozzá – kiemelt figyelmet fordít a város, azért, hogy minél jobbak legyenek a munkakörülmények. Lengyel Róbert szerint a siófoki óvodákban kiváló szakmai munka folyik. S bár az iskolák állami fenntartásúak, az önkormányzat ösztöndíjakkal, cserediákprogramokkal igyekszik segíteni.  

A KIMK színpadán jubiláló, valamint kiemelkedően dolgozó óvodai és iskolai pedagógusokat, munkatársakat köszöntött dr. Molnár Anita alpolgármester és Kocsisné Várnagy Tünde, a képviselő-testület humán bizottságának elnöke, az adott intézmény vezetője társaságában. Az óvodai területen polgármesteri kitüntetésben részesült Czeglédi Annamária óvodapedagógus (Micimackó tagóvoda), az év óvodapedagógusa idén Bencsik-Véssey Judit (Pitypang tagóvoda), az év segítő munkatársa Szira Istvánné pedagógiai asszisztens (Pöttyös), az év karbantartója Szabó Gyula lett. 

A Siófoki Tankerületi Központ javaslata alapján polgármesteri kitüntetésben részesült a Siófoki Perczel Mór Gimnázium és Kollégium tanára, Marsóné Pere Krisztina, a Siófoki Szakképzési Centrum részéről pedig Meszesné Pálfi Ibolya pedagógus.

Siófok Város Önkormányzata az idei évben 2 arany és 3 gyémántdiplomás pedagógust is köszöntött abból az alkalomból, hogy 50 illetve 60 évvel szerezték meg diplomájukat és kezdték meg pedagógusi hivatásukat: Soós Ferencné, Biczó Józsefné, Dr. Nyárádiné Szöllősi Judit, Benedek Lajosné, Zsuponyó Endréné.