Július 1-től itt a repohár

2024.06.28. 14:52

500 forintba kerül és zsetont kap a vendég, ha visszaviszi. 

Július 1-től egyszer használatos eldobható műanyag pohár helyett csak többször használatos, „betétdíjas”, környezetszennyezést csökkentő repohárban lehet kiszolgálni a vendéget a siófoki Balaton-part frekventált négyszögében, legalábbis azokon a vendéglátó és szórakozóhelyeken, melyek éjfél után is nyitva tartanak.

Sokan fognak találkozni tehát ezzel az újdonsággal, mely a siófoki képviselő-testület e szezontól érvényes rendeletének egyik kritériuma. Csak azok az egységek lehetnek ugyanis nyitva éjfél és hajnali 4 óra között az Indóház utca-Kinizsi utca-Sió csatorna és a Balaton által körülhatárolt területen, melyek megfelelnek a rendeletben előírt hat feltételnek. Ezek egyike az, hogy eldobható helyett repohárban kell kiszolgálni a vendéget.

A Petőfi sétányon és környékén minél nagyobb rend és tisztaság legyen, tegyünk egy erőteljes lépést a környezettudatosság felé, erősítsük a családbarát város koncepciót – indokolta korábban a rendelet bevezetését dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester. A rendeletet – ahogyan korábban megírtuk – a Somogy Megyei Kormányhivatal gyakorlatilag minden pontjában törvénysértőnek találta, az önkormányzat azonban ezzel nem értett egyet, bírósághoz fordult, mely döntően a városnak adott igazat, egyetértve az éjszakai nyitvatartás feltételekhez kötésével. 

Repohárral (strapabíró „bulipohárral”) döntően azokon a vendéglátóhelyeken találkozik majd a vendég július 1-től, ahol nem üveg-, hanem műanyag pohárban szolgálták fel eddig az italokat. A repohár 500 forintba kerül, amit ha visszavisz a vendég, akkor kap egy zsetont, mellyel legközelebb, vagy másik vendéglátó helyen már nem kell fizetnie a repohárért.

Bár ez már korábbi rendelkezés, de nem árt tudni ezt sem: Siófokon tilos a közterületi alkoholfogyasztás, az éjszaka nyitvatartó üzletek pedig 22 és 6 óra között nem forgalmazhatnak alkoholtartalmú italokat.