Több ezer érdeklődőt vonzott idén is az immár 12 éve megrendezésre kerülő Siófoki Halfesztivál, a nyári főváros egyik legsikeresebb, őszi rendezvénye „halas városok” halászleveivel, fish food-étkek versenyével, a civilek hagyományos Halpiknikével és olyan esti koncertekkel, melyeken zsúfolásig megtelt a Fő tér.
A város Fő tere október 10-12. között megtelt élettel, zenével és halas ételkülönlegességekkel. Minden korosztály számára garantált volt a szórakozás a nyár fővárosában, az ősz legszínesebb gasztrofesztiválján a XII. Siófoki Halfesztiválon. A vénasszonyok nyara megalapozta a fesztiválhangulatot, a napsütéses időben ritkán látott tömeg kígyózott a Fő téren, ahol koncertek, tánc és zenei produkciók, gyermekprogramok várták a nagyérdeműt 3 napon keresztül.
Igazi gasztronómiai csodák születtek a rendezvényen már szombaton a helyi civil egyesületek hagyományos Halpiknik főzőversenyén, mely a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. támogatásával valósult meg idén is. Az elkészült étkeket a Tábik László mesterszakács vezette zsűri kóstolta és értékelte (Berta László szaktanárral és dr. Molnár Anita alpolgármesterrel). A Siófoki Polgári Kör csapata nyerte az első díjat, bajai halászlével. Második a Siófoki Magyar-Finn Baráti Kör halászleve, harmadik a Kiliti Íjász és Szabadidő Egyesület, mely többek között hallecsóval és halpörkölttel töltött lángossal rukkolt elő.
Tábik Lászlót – árulta el a végén – kellemes csalódás érte, mert idén sokkal jobban felkészültek az amatőr csapatok, igazi ízkavalkádot tapasztaltak, valamint ízléses tálalást, szépen dekorált asztalokat. „És persze itt mindenki nyertes, hiszen egy jó közösségben voltak, voltunk” – jegyezte meg a mesterszakács.
Az idei extra különlegesség pedig Siófok, Adriai-tenger partján fekvő testvérvárosából, Porecből érkezett. A fesztiválra mini küldöttség látogatott el (Zoran Rabar, Porecs város külkapcsolatokért felelős bizottsági elnöke, illetve kolléganői, Matea Maric és Sanja Pilato), hogy konkretizálják az együttműködést a város, a szakképzési centrum és a Siófoki SC Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium vezetésével a 25/26-os tanévben induló cserediák programról. Ami pedig a Halfesztivált illeti: Siófok város standjánál Porec és a Krúdy képviselet halas tacót és hal formájú gofrit kínált az érdeklődőknek.
„A főzés öröm” – mondta Vomberg Frigyes sztárséf, zsűri elnök, amikor a Halánkságok verseny fish food étkeit és halászleveit értékelte. A helyi vendéglátósok nyolc fish food-különlegességgel neveztek. Kínálatukban szerepelt a füstölt fogasfilé, harcsa saslik, garnéla nyárs, grillezett füstölt pisztráng, vagy éppen káposztás halrétes. Mindezt négy tagú zsűri értékelte, Vomberg Frigyes mellett Fodor Noel, a Bocuse d Or nemzetközi szakácsverseny magyar döntőjének 2023-as győztese, valamint dr. Lengyel Róbert polgármester és Kiss László, a Kálmán Imre Művelődési Központ igazgatója. Ez alapján a fish food-versenyt idén a Millacsinta nyerte (füstölt fogasfilé salátával, ostyában) Jakocska József lett a második (harcsa saslik majonézes krumplival), a Spirit kávézó a harmadik (gluténmentes halifornia-burger). Érdemes felkeresni a helyi és környékbeli gasztro szolgáltatókat a rendezvényt követően és belekóstolni Siófok ízeibe, ami minden évszakban különleges.
Hosszú sorok kanyarogtak vasárnap délben a Halas Városok Utcájában. Először 2023-ban vendégeskedtek Siófokon a tradicionális halászléjükről ismert települések csapatai, idén Baja, Paks, Mohács és Szeged fogadta el a meghívást. Külön versengésüket idén is, akár csak az előző két évben, Baja nyerte. Schäfer Andrea, a Bajai Turisztikai Nonprofit Kft. vezetője azt mondta, idén is bele tették a szívüket és a lelküket a gyufatésztás bajai halászlébe. A két bográcsmester, Horváth László és Martonosi Attila pedig arról beszélt: egyszerű a halfőzés tudománya, mégis egy életen át lehet tanulni. Épp ezért már az egészen fiatalokkal kezdik az oktatást a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületében. A zsűri elé került halászleveket Vomberg Frigyes így összegezte: „Érezhető volt, hogy senki sem először rakott össze egy bográcsot, a szakértelem az ujjuk begyében, érzik a fakanál minden rezdülését”
A legfrissebb statisztikai adatok alapján az idei évben is Siófok a legnépszerűbb vidéki turisztikai célpont a hazai és külföldi turisták körében, a tavalyi vendégéjszaka számot 10%-al felülmúlva január-szeptember viszonylatban. Az előfoglalások alapján kiemelkedő őszi időszakban bízhat Siófok, ahol a Balaton csodái mellett, október végén a Kálmán Imre Emléknapok előadásai, a Nagystrand őszi szüneti rendezvényei és attrakciói – közte egyedülálló szalmalabirintus várja a városba látogatókat és itt lakókat.
...
További képek a Siófoki Hírek Facebook-oldalán, az alábbi linkeken:
Videó a Siófok Guide Facebook-oldalon:
https://www.facebook.com/reel/4167397880165664/