Idén is a bajai halászlé győzött

2024.10.13. 17:20

Halas városok utcája: Baja, Paks és Szeged standja mellett Siófoké, korhelyhalászlével.

Halfesztivál, harmadik nap: a három meghívott halászlé-specialista város, Baja, Paks és Szeged küldöttségén kívül helyi vendéglátóhelyek neveztek a Halánkságok fish food főzőversenybe és igazán változatos étkekkel rukkoltak elő. A halászléken kívül egyebek között lazacos káposztás rétes, harcsagombóc bulgurral és csomboros káposztával, harcsaburger, lazacsteak került a zsűri elé. Az ítészcsapatot a tavalyi Halfesztiválhoz hasonlóan Vomberg Frigyes sztárséf vezette, de ott kóstolt mellette a siófoki Fodor Noel, a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyar döntőjének tavalyi győztese is, aki már a 2025. januári világdöntőre készül. A zsűri nem szakmabeli oldalát dr. Lengyel Róbert polgármester és Kiss László, a Kálmán Imre Művelődési Központ igazgatója alkotta.

Déltájt természetesen a „halas városok utcája” volt a legzsúfoltabb, hosszú sorok kígyóztak azért, hogy megkóstolhassák a szegedi, paksi, bajai halászlét – vagy éppen a siófokit, melyet a szakképzési centrum Balatoni Kulináris Műhely képzőközpontja készített és merőben eltért a megszokottól. Amint azt Berényi Richárd szakácstól megtudtuk (CE Pláza Hotel) a hagymás, paprikás, paradicsomos alapba tette a keszeget és a kárászt, majd tejföllel, mustárral, babérlevéllel, fokhagymával, citrommal „bolondította”, így készült versenyen kívül a 150 adag korhelyhalászlé, dr. Kovács Miklós alpolgármester segédkezett a kiporciózásában.

A tizenegy versengő étek végigkóstolása után a zsűri két különdíjat szavazott meg: egyrészt a szabadifürdői Julcsi Kalácsodájának (harcsagombóc, csomboros káposzta, sós kalács), másrészt a szegediek jól passzírozott, sűrű halászléjének. Utóbbi csapat részéről a díjat Szabó Sándor országgyűlési képviselő vette át (aki a szegediek sátránál is sürgött-forgott) , úgy is, mint aki igencsak rutinos halfesztiválszervező várost képvisel. Harmadik díjas a pláza legfelső szintjén működő Penthouse étterem Nemzeti hala lett (ételkülönlegességük alapanyaga a fogas volt és piros-fehér-zöldben pompázott), második lett a paksi halászlé, aminek a titkát Horváth Zoltán szakács és önkormányzati képviselő úgy fogalmazta meg: „Mindig csak egyszerűen; öt alapfűszer és a hal, persze, a megfelelő harmóniában”. Az első díjat pedig ezúttal is, akár csak tavaly, a bajai halászé érdemelte ki, Séfer Andrea, a Bajai Turisztikai Nonprofit Kft. vezetője azt mondta, nem számítottak az ismételt első helyre, de azért remélték… Azt is megtudtuk a díjkiosztón, hogy a paksi és a bajai halászlé nagyon hasonlít egymásra, mindegyik gyufatésztás, de a bajai a hungarikum, 2015 óta. Azt pedig már Lengyel Róbert polgármester, mint zsűritag árulta el, hogy nagyon nehéz volt sorrendet felállítani a remek halászlék között, de egyébként is úgy érezte, az ételek magasabb színvonalúak voltak a tavalyinál. Az érdeklődés viszont hasonló, rengetegen voltak a három nap során a Fő téren, napközben is és az esti koncerteken is, sokan keresték fel Siófokot e fesztivál kedvéért, nem kérdés tehát a jövő évi folytatás…

Vomberg Frigyes zsűrielnök arról beszélt: valóban nem kell túl sok összetevő a jó halászléhez, de annak mindnek jónak kell lenni, így a legfontosabbnak, a halnak is, mely ezúttal is kiváló minőségű volt a fesztivál fő támogatója, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. jóvoltából. A győztes bajai halászlé is balatoni pontyból készült.

 

F. I.

...

További képek a Siófoki Hírek Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02F8jbnqyz8FHezohvZ8zjxM83D5ruZjwdAPyi7ros179Rjyfk69JjsAJqDsAkmEHAl&id=100024924971646