Hamburger, baseball, Alcatraz

2024.04.18. 13:39

A Walnut Creek-i pizzériában is ismerték Siófokot.

 

Az amerikai diákok őszi látogatása után most a siófokiak töltöttek csaknem két hetet kaliforniai testvérvárosunkban, Walnut Creek-ben. A cserediákprogramot a siófoki önkormányzat támogatja.

Öt Széchenyi- és két Vak Bottyán-iskolás diák látogatott pedagógus kísérőikkel az amerikai testvérvárosba, majd hazaérkezésük után a Széchenyi-iskolában tartottak élménybeszámolót. Már az indulás is kalandos volt – hallottuk a nyolcadik osztályos lányoktól és fiúktól –, Budapestről induló járatukat ugyanis törölték, így Bécsben szálltak repülőre, hogy azután 11 órás légi út után landoljanak New Jersey-ben (ahol a fél csapatot „elvitték átvizsgálására egy fél deci víz, meg egy fél szendvics miatt”), majd egy másik géppel újabb 6 órás utazást követően San Franciscóban. S ezek után már csak egy röpke buszút volt hátra, hogy találkozzanak amerikai „családjukkal”, illetve az ottani, Siófokon már megismert diákokkal. Vendéglátóik hamburgervacsorával várták őket (emlékeztetőül, ahogyan megírtuk, az ősszel Siófokon gulyást, lángost és palacsintát kóstoltak az amerikai diákok és kísérőik), majd a következő napokban tartalmas programmal. Kirándulás Walnut Creek-ben és környékén, látogatás a városházán (ahogyan Siófokon, ott is a polgármester fogadta a csapatot), egy iskolában (két óra között csak 4 perc szünet van), múzeumban, ahol agyagoztak, közös műsor és diszkóparti a Walnut Creek olasz testvérvárosából érkezett diákokkal – sorolták a siófoki fiatalok. Egy pizzériéban, ahol egyik nap ebédeltek, a tulajdonos elújságolta: lánya is járt cserediákként Siófokon.

Hosszan meséltek San Franciscó-i élményeikről, ahol az egykori Alcatraz-börtönszigetre is átruccantak, jártak a világ legkanyargósabb utcájában és a milliárdosok utcájában, a helyi Giants baseball-meccsén, ahová sofőr nélküli, önvezető kisbusszal érkeztek. Rémisztő volt, de óriási élmény – jegyezte meg az egyik fiú. Tetszett a társaságnak Santa Cruz vidámparkja is a homokos tengerparton, és persze a fürdés sem maradt el az óceánban. Sacramentóba vonattal utaztak – ami ott is késett ugyan, de 2 emeletes, modern volt. Hazafelé San Francisco-München-Budapest volt a közel két hétnyi Amerikába alaposan belefáradt, de rengeteg élménnyel érkezett kis csapat útvonala.

A testvérvárosi cserediákprogram a tervek szerint ősszel folytatódik.

 

F. I.

 

További képek a Siófoki Hírek Facebook-oldalán:

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02kNLinKDJFwAT5XHkgPrRHo5U528hg7DA3YvuVC71v7vUn139ZmxqdC9XxYWiF5grl&id=100024924971646