Fogorvosi ügyelet: kizárták Balatonszabadit

2024.01.19. 09:36

Rendkívüli ülést tartott péntek reggel a siófoki képviselő-testület. 

A testület egyhangú döntése szerint Balatonszabadi részére nem biztosítják a nemrég indult hétvégi ingyenes fogászati ügyeleti ellátást Siófokon – tájékoztatott dr. Lengyel Róbert polgármester (a fogorvos térítési díj ellenében a szabadi lakosokat továbbra is ellátja).

A döntés előzménye: nemrégiben átkerült az államhoz a háziorvosi ügyelet szervezése, amit korábban Siófok és a környező települések közössége tartott fenn. „A múlt év végén az ügyeletes orvosokat addig biztosító munkaerőközvetítő céggel el kellett számolnunk – részletezte a siófoki polgármester. –  A fennmaradt fizetnivalókat Siófok megelőlegezte, majd a lakosságszám arányában elosztva az egyes társönkormányzatokra eső összegekről értesítést küldtünk. December 31-ig minden társtelepülés képviselő-testülete meghozta a szükséges döntéseket és ki is fizette a rá eső részt, kivéve Balatonszabadit.”

A szomszédos község több fizetési felszólítást is kapott, majd a legutolsó határidő lejárta után Lengyel Róbert kezdeményezte: a képviselő-testület döntsön úgy, hogy a siófoki székhelyű fogorvosi ügyeleti ellátás lehetőségét Balatonszabadi részére a továbbiakban Siófok ne biztosítsa. Erről szavazott péntek reggel rendkívüli ülésen a testület. A polgármester hozzátette: lakosságszám-korlát miatt jó néhány környező község (például Ságvár) nem tudott csatlakozni a húsz település összefogásával létrejött új fogorvosi ügyelethez, ez a lehetőség Balatonszabadi kizárása után most megnyílik előttük.

...

S ha már egészségügy: a háziorvosi ellátás aktuális helyi problémáiról is tájékoztatást adott a siófoki polgármester. Lengyel Róbert arra emlékeztetett: ha egy praxis bármely okból megüresedik, és azt nem veszi meg, vagy fogadja el senki, akkor a jogszabály alapján az önkormányzatoknak kell orvosolniuk az orvoshiányt. A kiliti körzetben a korábbi doktor feladta a praxist és a város új állandó orvos híján erre az évre dr. Fömötör Mártonnal kötött szerződést helyettesítésre, egyúttal az önkormányzat saját költségén új rendelőt is kialakított a városrészben. A belvárosi 8-as körzetben is üresen maradt a praxis, ott a korábbi orvos az eddigi elképzelésekkel szemben mégsem tudja folytatni tevékenységét, így maga gondoskodott átmeneti helyettesítésről a 6-os körzetben praktizáló dr. Orendt Jácint személyében. Ám hamarosan változás lesz, február 1-től új helyettesítő orvossal fog szerződést kötni az önkormányzat a 8-as körzetre.