A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tájékoztatása

2024.01.11. 09:56

Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy amennyiben a Balaton befagy, tartsák be a jégen tartózkodás szabályait!

 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján a vízirendészet rendőri szervei ellenőrzik a szabad vizek jegén tartózkodás szabályainak megtartását, valamint balesetmegelőző céllal tájékoztatják a lakosságot. A jégen tartózkodás során bekövetkező balesetek megelőzése érdekében jogsértések észlelése esetén enyhébb esetekben először „csak” figyelmeztetnek, a komolyabb vagy visszatérő esetekben azonban súlyosabb szankciót alkalmaznak (pl. helyszíni bírság, szabálysértési feljelentés.) Intézkedéseik során elsősorban tájékoztatnak, figyelmeztetik a szabályszegőket.

 

Fontos, hogy a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog!

 

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:

- Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között!

- Járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével!

- Kikötők és veszteglőhelyek területén!

- Folyóvizeken!

 

Néhány további íratlan szabály, amit jégre lépéskor tanácsos szem előtt tartani:

- Ne menjünk mély vizű területek feletti jégre, mert fokozottan veszélyes!

- A parttól ne távolodjunk el nagyon, mert drasztikusan csökken a belátható jégfelület, így nem látjuk csak a hozzánk közeli területeket, és esetleg a szabad vízterületek, vagy vegyes jégterületek elzárnak minket a kijutási lehetőségtől!

- Soha ne tartózkodjunk egyedül a jégen!

- Legyen nálunk feltöltött mobil telefon, egy esetleges baleset, vagy elesés során bekövetkezett egyéb súlyos sérülés esetén a segélyhívásra (112-es általános segélyhívó telefonszám vagy a 1817-es vízi segélyhívó)!

- Jégbeszakadás esetén először mindenképpen a tűzoltóságot értesítsük, mert ők rendelkeznek elsősorban a jégből mentéshez szükséges eszközökkel és megfelelően kiképzett szakemberekkel. (112-es segélyhívó)!

- Soha ne aludjunk el a jégfelületen!

 

 

A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert, és acélos, jó minőségű a szerkezete. Nagyobb felületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mivel a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni. A balesetek megelőzése érdekében kérjük, mindenki fokozottan figyeljen a szabályok betartására és a tanácsok szem előtt tartására."