Főoldal Városunkról Felsőfokú oktatás
 • Fogadónap
 • Hirdetmények
 • Közérdekű adatok
 • Polgármesteri hivatal címe
 • Nyomtatványok
 • Hasznos információk
 • Látnivalók
 • Közlekedés
 • Gasztronómia
 • Szálláshelyek
 • Hírek
 • Események
Városunkról
Nyomtatás
Felsőfokú oktatás

Újra lesz felsőfokú oktatás Siófokon

 

Ősztől újra lesz felsőfokú oktatás Siófokon, hiszen az Oktatási Hivatal elsők között engedélyezte az országban a Siófoki Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ létrehozását a Gábor Dénes Főiskola (GDF) közreműködésével. Az új képzésekről február 8-án nyílt napot tartanak Siófokon, 11 és 17 órakor tartva tájékoztatást!

      A hírt Hamvas Péter, Siófok alpolgármestere, valamint Zárda Sarolta, a GDF rektora jelentette be. A közösségi felsőoktatási képzési központok létesítésére önkormányzatok, illetve helyi cégek részvételével az új felsőoktatási törvény biztosított lehetőséget.

      Zárda Sarolta beszámolója szerint, azért, hogy alig két hónap alatt bejelenthessék az új képzés indítását Hamvas Péter mellett sokat tett Witzmann Mihály országgyűlési képviselő és Szajcz Adrián, a helyi Fidesz-frakció vezetője is. Siófok önkormányzata, valamint a főiskola közösen folyamodtak engedélyért az Emberi Erőforrások Minisztériumához.

      Az új képzési szakok megválasztásánál a hiányszakmákhoz, illetve a piaci igényekhez igazodtak. A nappali és távoktatási tagozaton gazdálkodás és menedzsment, gazdaságinformatikus, valamint mérnökinformatikus alapszakra, felsőoktatási szakképzés keretében gazdálkodási és menedzsment, valamint mérnökinformatikus szakra lehet jelentkezni február 15-ig.

      Felnőttképzés keretében sommelier, TDM-menedzsment, valamint ökoturizmussal kapcsolatos tanfolyamot is szerveznek. A GDF a siófoki oktatást bővítené a jövőben. A turizmus-vendéglátás szakterületen akkreditált felnőttképzési tanfolyamokat, a jövőre kezdődő tanévben pedig turizmus-vendéglátás alapszakot is kíván indítani. Az induló szakokra legalább százfős diákságot terveznek toborozni.

      Hamvas Péter arról beszélt, hogy az oklahomai állami egyetem a napokban jelezte együttműködési szándékát egy diák és tanárcserén, valamint közös kutatásokon alapuló siófoki képzésben, gazdasági és turisztikai témakörökben. Amennyiben ez az oktatási program is beindul, a szükséges akkreditációs eljárások után akár kettős diplomaszerzésre is lehetősége nyílik a siófoki hallgatóknak - tette hozzá.

      Az alpolgármester hangsúlyozta, Siófok számára alapkérdés, hogy legyen ismét felsőfokú oktatás a városban. Az önkormányzat korábban erre a célra vásárolhatott meg jelentős támogatással egy patinás, tóparti, műemlék jellegű épületet, amely valamikor szállodaként üzemelt. Az ingatlan 2001-12 között a Kodolányi János Főiskolának adott otthont, kollégiumi elhelyezést is biztosítva. Ezt követően a Kaposvári Egyetem kapta meg hasznosításra, azonban nem tudott akkreditációt szerezni az ide tervezett képzésekre, így visszaadta az épületet az önkormányzatnak.

      Witzmann Mihály kifejtette, kormányzati törekvés a minőségi oktatás megvalósítása. Az új képzési központok lehetőséget biztosítanak a piacképes tudás elsajátítására, és ezzel szerepet játszanak a fiatalok elvándorlásának megakadályozásában is.

Eseménynaptár
http://www.balaton-parti.hu
http://kozadat.hu/kereso/
http://balatonihajozas.hu/
http://www.termofok.siofok.pro/index.php/Tartalom/kozvilagitas-hibabejelentes.html
http://siofok.hu/files/siofokkamerak20150914.pdf
http://galerius-furdo.hu/
http://www.siofokkartya.hu