Főoldal Hírek Fizetőparkolás az Aranyparton: a helyzet nem új, csak más
 • Fogadónap
 • Hirdetmények
 • Közérdekű adatok
 • Polgármesteri hivatal címe
 • Nyomtatványok
 • Hasznos információk
 • Látnivalók
 • Közlekedés
 • Gasztronómia
 • Szálláshelyek
 • Hírek
 • Események
Hírek
Nyomtatás
Fizetőparkolás az Aranyparton: a helyzet nem új, csak más

A kulturáltabb parkolási rend érdekében kerültek fizető órák a Balaton-parti utcákba. Az Aranyparton az idei nyarat megelőzően is kellett fizetni a parkolásért, akkor vállalkozók vették bérbe a parkolókat a Balaton-parti Kft-től, és ők szedtek parkolási díjat.

Korábban éppen emiatt panaszkodtak az autósok, ezért is döntött úgy a város, hogy az automaták beüzemelésével javít az aranyparti parkolási helyzeten.
A parkolás szabályozásáról és a várakozás rendjéről szóló 2011-es rendeletet Siófok Város Képviselőtestülete április 25-i ülésén módosította. A testületi ülést követő napon közzétett helyi szabályozás tartalmazza azokat a part menti utcákat, ahova új parkolóórák kerültek. A rendelet értelmében a Beszédes sétányra kihelyezett automaták 2013. június 1-jétől működnek. A parkolási rend változásáról szóló hír még áprilisban Siófok honlapján is olvasható volt, és az önkormányzat ingyenes lapjában, a Siófoki Hírekben is megjelent az erről szóló tájékoztatás.
A parkolási díjak az egész város területén azonosak, a parti utcákban pedig kedvezőbbek lettek, mint akkor voltak, amikor az autósok a parkolót bérlő vállalkozóknál fizettek a parkolásért. (Az őröknek egész napos díjat kellett fizetni akkor is, ha valaki rövidebb időre vette igénybe a parkolót.)
A parkolóórák az üdülőövezetben szezonálisan működnek, ami azt jelenti, hogy a parkolók szeptember 15-ig díjkötelesek naponta a reggel 7 és este 8 óra közötti időszakban.
A város a helyi magánszemélyek számára már korábban lehetővé tette, hogy Siófok Kártyával parkoló bérletet vásárolhassanak a teljes ár 80 százalékáért, ez az érintett területre is vonatkozik. A város a magánszállásadóknak az éves idegenforgalmi adó-befizetésük felét a Siófok Kártyájukra visszautalja, a kártyán szereplő összeg pedig parkoló bérlet vásárlására is felhasználható.
Siófok természetesen a városba érkező vendégekre is gondolt, kedvezményes parkolási bérletet valamennyi hozzánk érkező turista válthat.  A vendégeknek lehetősége van például heti parkoló bérlet megvásárlására, ami 7 napra 5080 forintba kerül. Egy hétre lebontva ez óránként 30 forintos parkolási díjat jelent, és a bérlet a város összes fizetőparkolójában használható.

Az ingatlantulajdonosoknak saját telkükön belül kell gondoskodniuk a parkolás megoldásáról, igaz ez a szállodákra is. Az önkormányzat ennek ellenére igyekezett a hoteleknek is kedvezni, hogy ők is megteremthessék vendégeik számára az olcsóbb parkolás lehetőségét. A szállodák ennek megfelelően az idei szezonban a Városőrségnél kedvezményes parkoló bérletet válthatnak, ezzel vendégeik számára parkolási lehetőséget biztosíthatnak.

A siófoki fizetőparkolókat ellenőrző Városőrség munkatársai éppen az újonnan kihelyezett automaták miatt igyekeznek a parkoló autósok figyelmét felhívni a megváltozott parkolási rendre, hiszen senkinek sem célja, hogy a vendégek nyaralásuk kezdetén bírsággal szembesüljenek.  A parkolóőrök igény esetén az új automaták kezelésében is segítenek. Az órák egyébként nemcsak magyar nyelvűek, hanem németül és angolul is „kommunikálnak”.

2013.07.02.

Eseménynaptár
http://www.balaton-parti.hu
http://kozadat.hu/kereso/
http://balatonihajozas.hu/
http://www.termofok.siofok.pro/index.php/Tartalom/kozvilagitas-hibabejelentes.html
http://siofok.hu/files/siofokkamerak20150914.pdf
http://galerius-furdo.hu/
http://www.siofokkartya.hu